Hal yönetiminde çalışanların tükenmişlik düzeyi ve iş tatminlerinin hizmet üretimine etkisi ve mekânsal yansımaları: İstanbul Büyükşehir Belediyesi örneği
Burnout (exhaustion) level of wholesale market management employees and effect of their job satisfaction on the service production and spatial reglections: The case of Istanbul Metropolitan Municipality
- Tez No: 341278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN PINAR ÖZDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Tükenmişlik, Hal Yönetiminde Motivasyon, Job Satisfaction, Burnout, Wholesale Market Management Motivation
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Hal çalışanlarının motivasyonunun yüksek düzeyde sağlanması, çalışan ile iyi diyalog kurabilen ve anlayan bir yönetici ile çalışmak motivasyonu arttıran bir unsur iken yüksek iş tatminiyle çalışan yöneticinin de çalışanlara motivasyon arttırıcı faaliyet ve tedbirleri uygulaması çok daha kolay olmaktadır. Böylece toplamda iş tatmini sağlanarak kent hayatına olumlu katkı yapma imkânı sağlanmış olmaktadır. Bir işletmede çalışanların tükenmişlik durumunun azaltılması ve iş tatmininin arttırılması için yöneticilerin çalışanlara mümkün olduğunca eşitlik ve adalet ilkesine bağlı kalınarak bireysel özelliklerine göre, eğitim ve yeteneklerine göre görevlendirme yapmaktadır. Ekonomik kazançları tatmin edici seviyeye getirilmekte, ceza, ödül ve prim sistemi uygulanmaktadır. Çalışanların güvenliği ve uygun işyeri fiziksel koşullar sağlanmaktadır. Çalışanların birbiriyle iletişim ortamının güçlendirilmesi noktasında spor, yemek ve piknik organizasyonları düzenlenmektedir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi hal çalışanlarının iş tatmini ve tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi amacıyla Maslach Tükenmişlik Ölçeği ve İş Tatmini Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen analizle sonucunda Hal çalışanlarının kişisel özelliklerine göre iş tatmini katılım derecesi ve iş tatmini önemlilik düzeyi ile tükenmişlik düzeylerinin farklılaşma durumu araştırılmak amacıyla gerçekleştirilen analizler sonucunda ise cinsiyetin iş tatminine ve tükenmişlik düzeyine etki etmediği, yaşın ve medeni durumun sadece iş tatmini önemlilik düzeyini etkilediği, eğitim durumunun da iş tatmini katılım düzeyini ve duyarsızlaşma boyutunu etkilediği sonucuna varılmıştır. Aylık gelirin de iş tatmini katılım düzeyine ve duyarsızlaşma boyutuna etki ettiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
While working with a manager who can understand and establish a good dialogue with employees is a factor increasing motivation in terms of providing high motivation for wholesale market employees; it?s also so easier for managers who work with a high job satisfaction to apply activities and measures increasing motivation for employees. Thus, job satisfaction is ensured for everyone and the opportunity to contribute to city life positively is provided. Managers adhere to the principles of equality and justice as soon as possible and give tasks to employees taking their personal characteristics, education and skills into consideration for decreasing employees? level of burnout and for increasing job satisfaction. Incomes are increased to the satisfying level and the system of punishment, reward and premium is applied. Employees? safety and suitable physical conditions for workplace are ensured. Sports, dinner and picnic organizations are carried out for strengthening communication between employees. Maslach Burnout Inventory and Job Satisfaction Scale are used for determining job satisfaction and burnout levels of Istanbul Metropolitan Municipality Wholesale market employees. As the result of the analysis carried out for examining differentiation between job satisfaction participation and significance level and burnout level in terms of personal characteristics of wholesale market employees, it was determined that gender had no effect on job satisfaction ad burnout level, age and marital status had only effect on job satisfaction significance level, educational status had an effect on job satisfaction participation level and desensitization dimension and monthly income had also an effect on job satisfaction participation level and desensitization dimension.