Polikistik over sendromlu hastalarda insülin direnci ve eser elementlerin önemi
Insulin resistance and the importance of trace elements in patients with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 388516
  2. Yazar: ALİ KEMAL ZİREK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RAGIP BALAHOROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, insülin direnci, çinko, kobalt, krom, mangan
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Polikistik over sendromu hastalığının etyopatogenezinde insülin direnci önemli rol oynar, Eser elementlerden bir kısmının metabolik bozukluk, obezite, insülin direnci gibi faktörler üzerinden polikistik over sendromuna etki ettiği, gelişiminde önemli rol aldığı bildirilmiştir. Bu çalışma polikistik over sendromlu hastalarda insülin direnci ve eser elementlerin öneminin anlaşılması için yapıldı. Çalışma için YYÜ Tıp Fak. Dursun Odabaş Tıp Merkezi İlaç Dışı Klinik Uygulamalar Yerel Etik Kurul Başkanlığı'ndan etik kurul izni alındıktan sonra Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi Dahiliye Endokrinoloji Polikliniğine başvuran ''PKOS'' tanısı konulmuş 40 kadın hasta çalışma grubu, ilimiz sınırları içinde yaşayan sağlıklı 40 kadın gönüllülük esasına göre kontrol gurubu olarak alındı. Deney ve kontrol grubundaki bireyler bilgilendirildikten sonra kan örnekleri alındı. Elde edilen serumlarda insülin, glukoz (AKŞ), trigliserid, kolestrol, HDL, testosteron, DHEA-S, LH, FSH, SHBG, çinko (Zn), krom (Cr), kobalt (Co), mangan (Mn) değerleri ölçüldü. Elde edilen sonuçlara göre HOMA-IR, AKŞ/insülin, insülin, glukoz, trigliserid, DHEA-S değerleri PKOS hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek, FSH ve Mn değerleri PKOS hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük bulundu (p0,05). Yaptığımız araştırmada PKOS'lu hastalarda TG, insülin ve glukoz düzeylerinin yüksek tespit edilmesi ve hastaların %61'inin insülin direncine sahip olması nedeniyle bu hastalarda infertilite ile birlikte koroner kalp hastalığı, diabetes mellitus gibi uzun dönem sağlık risklerinin de arttığı görülmektedir. Ayrıca oksidatif stresin azaltılmasında görev yapan SOD enzimi tarafından kofaktör olarak Mn iyonunun kullanıldığı göz önüne alındığında, PKOS hastalarında serum Mn düzeylerinin düşük olmasının sebebi olarak söz konusu hastalarda diyabet ile birlikte oksidatif stresin arttığını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
Insulin resistance plays an important role in the pathogenesis of Polycystic ovary syndrome. Some of the trace element can influence the PCOS through the factors such as, metabolic disorders, obesity, insulin resistance and it has been reported that they have an important role in the development of PCOS. The aim of this study was to measure serum levels of essential trace elements and determining insulin resistance in patients with PCOS. A total of 80 (40 patients with PCOS and 40 healthy controls) women were included in the study from Yuzuncu Yıl University School of Medicine Department of Endocrinology. Non-Drug Clinical Applications are taken permission from the local ethics committee for the study. Blood samples were obtained after informed individuals in the PCOS and healthy control groups. Insulin, glucose (FPG), triglycerides, total cholesterol, HDL-c, testosterone, DHEA-S, LH, FSH, SHBG, zinc (Zn), chromium (Cr), cobalt (Co), manganese (Mn) were measured in in both patient and control groups. According to the results, HOMA-IR, fasting glucose / insulin, insulin, glucose, triglycerides, DHEA-S levels were significantly higher than the control group in PCOS patients, FSH and Mn values were significantly lower than the control group in PCOS patients (p 0.05). In our study, because of determining high levels of TG, insulin, glucose and 61% of patients with insulin resistance, we suggest that, the long term health risks such as diabetes mellitus, coronary heart disease may olsa be increased with infertlity. In addition, considering the Mn ions are used as a cofactor by SOD in reducing oxidative stress, we suggest that increased oxidative stress in insuline resistance as the reason for the low serum levels of Mn in patients with PCOS. Keywords ; Polycystic ovary syndrome, insulin resistance, zinc, cobalt, chromium, manganese