Polikistik over sendromlu hastalarda insülin direnci ile plazma apelin ve ghrelin düzeyleri arasındaki ilişki
Relationship between insulin resistance, plasma apelin and ghrelin levels in the patients with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 334066
  2. Yazar: SERKAN BORAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Endocrinology and Metabolic Diseases, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu, öglisemik kelmp testi, insülin diren-ci, apelin, ghrelin, Polycystic ovary syndrome, euglycemic clamp test, insulin resistance, apelin, ghrelin
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
AmaçBu çalışmada, PKOS'lu hastalarda, altın standart test olarak kabul edilen öglisemik klemp testi kullanarak belirlediğimiz insülin direnci ile plazma apelin ve ghrelin düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı.YöntemÇalışmaya Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Da-lı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalına başvuran 31 kişi dahil edildi. Yaş ortalaması 23 ? 4 olan 17 PKOS'lu hasta çalışma gurubunda, yaş ortalaması 25 ? 1 olan 14 sağlıklı premenopozal kadın ise kontrol gurubunda yer aldı. Polikistik over sendrom tanısı `European Society for Human Reproduction and Embryology ve American Society for Reproductive Medicine' (ESHRE/ASRM 2003) tanı kriterlerine göre belirlendi.Tüm hasta ve kontrol gurubunun insülin direnci, altın standart test olarak kabul edi-len öglisemik insülin klemp testi ile belirlendi. Hasta ile kontrol gurubu arasında demogra-fik, antropometrik ölçüler ve biyokimyasal parametreler karşılaştırıldı.BulgularPolikistik over sendromu'lu hasta gurubu ile kontrol gurubu antropometrik ölçümler açısından karşılaştırıldığında kilo (p0.05).Polikistik over sendromlu hastalarda M değeri ile apelin düzeyi arasında anlamlı korelasyon saptanırken, ghrelin düzeyi arasında korelasyon saptanmadı. Apelin düzeyi attıkça M değeri azalmaktaydı.SonuçPolikistik over sendromlu hastalarda insülin direnci arttıkça serum apelin düzeyi artmakta, ghrelin düzeyi ise değişmemektedir. Bu sonuç, insülin direnci ile artan yağ doku-sundan apelin sentezinin arttığı ve PKOS gibi temelinde insülin direnci bulunan hastalıklar-da, plazma apelin düzeyindeki yüksekliğin etiyolojide rol oynayabileceğini düşündürmek-tedir.
Özet (Çeviri)
ObjectiveThis study aims to assess the relationship between insulin resistance that we have found through euglycemic clamp test, which is considered as the gold standard test for pa-tients with polycystic ovary syndrome (PCOS) and plasma levels of apelin and ghrelin.Material MethodsA total of 31 applicants to Adnan Menderes University, Medical School, Depart-ment of Internal Medicine, Division of Endocrinology and Metabolism were involved in the study. The working group consisted of 17 PCOS with an average age of 23 ? 4, the control group covered 14 healthy premenopausal women with an average age of 25 ? 1. The poly-cystic ovary syndrome was diagnosed in accordance with diagnosis criteria of the European Society for Human Reproduction and Embryology and American Society for Reproductive Medicine (ESHRE/ASRM 2003).The insulin resistance of all of the patient and control groups was found through eu-glycemic clamp test, which is considered as the gold standard test. A comparison of demo-graphic, anthropometric measures and biochemical parameters was carried out between the patient and control groups.ResultsA statistically significant difference was found among weight (p0.05).A meaningful correlation was found between the M value and apelin level in patients with polycystic ovary syndrome, whereas no correlation existed in terms of ghrelin level. While the apelin level increased, the M value decreased.ConclusionsInsulin resistance increases in parallel to an increase in serum apelin level, but the ghrelin level remains the same. It is considered that apelin synthesis increases as a result of an increase in fatty tissue due to insulin resistance, and that a higher plasma apelin level could play a role in etiology in patients with PCOS which is also based on insulin resistance.