İnsülin rezistansı olan ve olmayan polikistik over sendromlu hastalarda serum betatrophin ve irisin düzeyleri
The circulating betatrophin and irisin levels in polycystic ovary syndrome patients with and without insulin resistance
  1. Tez No: 415119
  2. Yazar: AYŞE ALTINDİŞ BAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLA ESER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Betatrophin, İrisin, Polkistik over sendromu, İnsülin rezistansı
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Turgut Özal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Polikistik over sendromu (PKOS), dünya çapında kadınlarda en sık görülen endokrin/metabolik hastalıktır, oligo veya anovulasyon, polikistik over görünümü ve/veya hiperandrojenizm ile karakterizedir. Ek olarak, birçok PKOS hastasında insülin rezistansı ve obezite kliniğe eşlik etmektedir. Hastalığın karmaşık yapısı nedeniyle PKOS'un patofizyolojisinin tamamen aydınlatılamamıştır. Yeni tanımlanmış bir adipo-myokin olan irisin, fiziksel aktiviteye cevaben FNDC5 proteininden kesilerek salınmaktadır ve beyaz adiposit dokunun kahverengi adiposit dokuya dönüşümünü uyarmaktadır. Betatrophin, beta hücre proliferasyonunu uyardığı düşünülen yeni bir hormondur. İrisinin ve betatrophinin insülin rezistansı gelişminde rol aldığı düşünülmektedir. Çalışmamızda sağlıklı kadınlar ile polikistik over sendromlu kadınlarda serum irisin ve betatrophin düzeylerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yaşları 18-39 arası değişen reprodüktif çağdaki toplam 60 gönüllü çalışmaya katılmış; bunlardan 20'si sağlıklı gönüllü, 20'si polikistik over sendromu olan insülin rezistansı olmayan hasta, 20'si polikistik over sendromu ve insülin rezistansı olan hasta olarak gruplandırılmıştır. İnsülin duyarlılığı oral glukoz tolerans testi (OGTT) ve hemostatik model örneklemesi (HOMA-IR) ile değerlendirilmiştir. Tüm katılımcılarda irisin düzyeleri, betatrophin düzyeleri, hematolojik ve biyokimyasal parametreler (tam kan sayımı, serum lipit profili, FSH, LH, Prolaktin, TSH, Estradiol, Total testosteron, Progesteron 17-0H, DHEAs ) bakılmıştır. Serum irisin düzeyleri PKOS+IR grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek tespit edilmiştir. Serum betatrophin düzeyleri PKOS ve PKOS+IR grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük tespit edilmiştir. İriisn ile betatrophin arasında negatif veya pozitif bir korelasyon bulunamamıştır. Bu veriler irisin ve betatrophinin polikistik over sendromlu hastalardaki insülin rezistansının mekanizmasında beraber rol aldıklarını düşündürmektedir. PKOS'Un patofizyolojisinde irisin ile betatrophinin ilişkisini ortaya koymak için daha büyük örneklem grubu içeren randomize kontrollu çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Polycystic ovary syndrome (PCOS) is the most common endocrin/metabolic disease in women around the world, characterized by oligo- or anovulation, polycystic ovary, and/or hyperandrogenism. In addition, many PCOS patients present with insulin resistance and obesity. Due to the complexity of this disorder, the causes of PCOS remain to be identified. Irisin, a recently identified adipo-myokine, cleaved and secreted from the protein FNDC5 in response to physical activity, has been postulated to induce the differentiation of a subset of white adipocytes into brown fat. Betatrophin, a novel hormone proposed as a potent stimulator of B cell proliferation. It is considered to both of irisin and betatrophin play a rol in insuline resistance development. Our objective was to determine circulating irisin and betatrophin levels in healty women and polycystic ovare syndrome patients. 60 volunteers in repropuctive age, aged between 18-39 was involved the study; 20 of them healty volunteers, 20 of them were classified as polycystic ovary syndrome patients without insulin resistance(PCOS) and 20 of them were classified as polycystic ovare syndrome patients with insulin resistance(PCOS+IR). The oral glucose tolerance test (OGTT) and the homeostatic model assesment (HOMA-IR) were performed to assess glucose tolerance and insulin sensitivity. We measured irisin levels, betatrophin levels, haematological and biochemical parametres (complete blood count (CBC), serum lipid profiles, FSH, LH, Prolactin, TSH, Estradiol, Total Testosterone, Progesterone 17-0H, DHEAs).