Deneysel yanık yarasında timokinon (thymoquinone/ tq), kantaron yağı ve gümüş sülfadiazin' in etkinliklerinin karşılaştırılması
Evaluation of effect of thymoqinone, ST. john wort and silver sülfadiazin on experimental burn wound
- Tez No: 388531
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR YÜCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Timokinon (Thymoquinone/ TQ), Kantaron yağı, gümüş sülfadiazin, deneysel yanık yarası, Thymoquinone, St. John Wort, silver sülfadiazin, experimental burn wound
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Yara iyileşmesi, insanlığın var olmasından beri göz önünde olup en bilinen fizyolojik olaylardan biri olmasına karşın halen tam olarak anlaşılamamış, karmaşık, multisistemik bir süreçtir. Tam anlaşılamamış olması, birçok yeniliğe ve araştırmaya açık olması sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada, antioksidan, antiinflamatuar, antitümöral, antihistaminik ve antibakteriyel özellikleri olan Timokinon, dünyanın birçok tarafında yüzyıllardır yanık ve yara tedavisinde kullanılan Kantaron yağı ve yaygın kullanım alanı olan Gümüş Sülfadiazin'in yanık yarası üzerine etkilerinin karşılaştırılması planlandı. Materyal ve Metod: Çalışmada ağırlıkları 200-250 gram arası olan 63 adet Wistar-Albino cinsi sıçan kullanıldı. Her grupta 7 sıçan olacak şekilde 9 gruba ayrıldı. 1. Grup (sham) her hangi bir işlem uygulanmadı, 2. Grup (kontrol) yanık yarası oluşturuldu, tedavi verilmedi, 3. Grup (topikal timokinon) topikal 2 mg/kg Timokinon uygulandı, 4. Grup (topikal Kantaron yağı) topikal 0.75 cc Kantaron Yağı uygulandı, 5. Grup (gümüş sülfadiazin) topikal gümüş sülfadiazin uygulandı, 6. Grup (sistemik Timokinon) intraperitoneal 2 mg/kg Timokinon uygulandı, 7. Grup (sistemik Kantaron yağı) intraperitoneal 0.75 cc Kantaron Yağı uygulandı, 8. Grup (topikal+sistemik Timokinon) topikal 2 mg/kg ve intraperitoneal 2 mg/kg Timokinon uygulandı, 9. Grup (topikal+sistemik Kantaron Yağı) topikal 0.75 cc ve intraperitoneal 0.75 cc Kantaron Yağı uygulandı. Çalışma sonunda kan ve doku örnekleri alınıp histopatolojik, biyokimyasal ve elektron mikroskobik değerlendirme yapıldı. Bulgular: Histopatolojik olarak Timokinon grupları daha fazla epitelize oldu ve granulasyon dokusu daha fazla gelişti. Biyokimyasal olarak, TOS düzeyi azalmış, Vitamin E artmış, 8OHdG ve MDA azalmış olarak saptandı. Elektron mikroskopisinde Timokinon gruplarında mitokondri bütünlükleri korunmuş olarak gözlendi. Kantaron yağı gruplarında epitelizasyonun arttığı, inflamasyonun azaldığı, granulasyonun ve vaskülarizasyonun geri kaldığı, TAS ve vitamin E düzeyinin arttığı, TOS, MDA ve 8OHdG'nın azaldığı ve elektron mikroskopisi olarak mitokondri yapısının kontrol grubundan iyi olmakla beraber Timokinon gruplarından biraz kötü olduğu gözlendi. Gümüş sülfadiazinde ise epitelizasyon ve antienflamatuar etki kontrolden daha iyi saptandı. Granulasyon dokusu gelişimi, neovaskülarizasyon ve fibrozis açısından ise daha kötü olduğu gözlendi. TOS, MDA, 8-OHdG düzeylerini azalttığı, TAS, Vitamin E ve KoenzimQ10 düzeylerini artıramadığı gözlendi. Elektron mikroskopisinde mitokondriyal yapıların korunduğu gözlendi. Sonuç: Timokinon' nun yara iyileşmesini artırıcı ve koruyucu antioksidan etkileri mevcuttur. Kantaron yağı Timokinon' un bir miktar gerisinde kalmakla birlikte, yara iyileşmesini artırıcı ve koruyucu antioksidan etkilere sahiptir. Gümüş sülfadiazin ise yara iyileşmesini geciktirmekle birlikte oksidan ajanları nötralize etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Wound healing is a complex ,multisystemic and currently not understood completely although it has been in the limelight from the first humankind and has been one of the most known physiological actions. Its not being understood completely has brought out a consequence and that is its being open to many innovations and research. In this study; it has been planned to compare the effects on burn injuries of Thymoquinone which has antioxidant, antiinflammatory, antitumoral, antihistamines and antibacterial features, St.John's wort which has been used on burn and injury cures from all over the world for ages and silver sulfadiazine which has a common range of use. Materials And Methods: 63Wistar-Albino rats of which weights ranged between 200 and 250 grams were used on the study. It was divided into nine groups and in every group there were seven rats. 1st group (sham); no procedure was applied, 2nd group (control); a burn injury was generated, no treatment was applied, 3rd group (topical thymoquinone) ;2 mg/kg thymoquinone was applied, 4th group (topical kantoron yağı); topical 0.75 cc St.John's wort was applied, 5th group (gümüş sülfediazin) ; topical silver sulfadiazine was applied, 6th group (systemic thymoquinone); intraperitoneal 2 mg/kg thymoquinone was applied, 7th group (systemic St.John's wort) ; intraperitoneal 0.75 cc St.John's wort was applied, 8th group (topical+systemic thymoquinone); topical 2 mg/kg and intraperitoneal 2 mg/kg thymoquinone were applied, 9th group (topical+systemic St.John's wort) ; topical 0.75 cc and intraperitoneal 0.75cc St.John's wort were applied. At the end of the study; blood and tissue samples were gathered and histopathologycal, biochemical and electron microscopic evaluation was done. Results: As histopathologically, thymoquinone groups were more epitelized and developed more granulations tissues. Biochemically, it was established that the TOS level was decreased ,vitamin E was increased ; 8-OHdG and MDA were decreased. It was observed on the electron microscope that the mitocondri unities were protected on thymoquinone groups. On St.John's wort groups it was observed that epitelization was increased, inflammation was decreased, granulation and vascularization was drop back, TAS and Vitamin E levels were increased, TOS, MDA and 8-OHdG were decreased and on the electron microscope it was observed that mitochondri forms were better than the control groups but a little worse than the thymoquinone groups. It was assigned that the epitelization and antiinflammatuar effect of silver sulfadiazine were better than the control group. On the evolution of granulation tissue neovaskülarization and fibrosis was observed to be worse. It was observed that it decreased the TOS, MDA, 8-OHdG levels and that it was not able to increase the levels of TAS ,Vitamin E and Coenzyme Q10. On the electron microscope, it was observed that the mitochondrial structure were protected. Conclusion: Thymoquinone has protective and antioxidant effects which increases the wound healing. Although St.John's wort is a little behind the thymoquinone, it has antioxidant and protective effects on increasing the wound healing. On the other hand, silver sulfadiazine puts back the wound healing and also it neutralizing the oxidant agents.