Huzurevinde yaşayan yaşlılarda abdominal masajın kronik konstipasyona ve yaşam kalitesine etkisi
The effect of abdominal massage on chronic constipation an quality of life in elderly living at rest home
- Tez No: 388635
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET EŞER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kronik Konstipasyon, Yaşlı, Abdominal Masaj, Konstipasyon Yaşam Kalitesi, Chronic Constipation, Elderly, Abdominal Massage, Constipation Quality of Life
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Araştırma, huzurevinde yaşayan yaşlı bireylerde abdominal masajın kronik konstipasyona ve konstipasyon yaşam kalitesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü olarak yapılmıştır. Araştırma, Aydın Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi?nde 11.07.2011-30.12.2011 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, araştırmaya dahil olma ölçütlerine uyan 60 yaşlı oluşturmuştur. Yaşlılar basit randomizasyon ile 30?u masaj ve 30?u kontrol grubuna ayrılmıştır. Kurum hekimi tarafından konstipasyon tanısı konmuş yaşlılar Yaşlı Tanıtım Formu, Roma-III Konstipasyon Tanı Ölçütleri Formu ve Konstipasyon Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Her iki gruptaki yaşlılara birinci hafta hiçbir uygulama yapılmamış, yaşlıların defekasyon özellikleri Defekasyon Günlüğü, Bristol Dışkı Kıvam Ölçeği ve Görsel Kıyaslama Ölçeği kullanılarak izlenmiştir. Masaj grubundaki yaşlılara 4 hafta boyunca, haftada 5 gün, öğle yemeklerinden en az 2 saat sonra, 10 dakika abdominal masaj uygulanmıştır. Masaj uygulamasının 3. ve 5. haftalarında her iki gruptaki yaşlıların defekasyon özellikleri Defekasyon Günlüğü, Bristol Dışkı Kıvam Ölçeği ve Görsel Kıyaslama Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Her iki gruptaki yaşlılara 5. haftada Konstipasyon Yaşam Kalitesi Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizinde; yüzdelik, ki-kare testi, Fisher ki-kare testi, Mann-Whitney U testi ve t testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre; 4 hafta uygulanan masaj yaşlıların dışkılama miktarını arttırmış, dışkı kıvamını ve distansiyonunu azaltmış, fakat defekasyon sırasındaki ıkınmayı, defekasyon sonrası tam boşalamama hissini, defekasyon sayısını ve laksatif kullanma sıklığını etkilememiştir. Konstipasyon semptomları dikkate alındığında, masaj grubundaki yaşlıların konstipasyon şiddeti ve gaz şiddetinin azaldığı saptanmıştır. Masaj uygulamasının yaşlıların konstipasyon yaşam kalitesini yükselttiği saptanmıştır. Sonuç olarak, abdominal masajın konstipasyon semptomlarının bazılarıda ve konstipayon yaşam kalitesi üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin kronik konstipasyonu olan yaşlılar için kullanılan laksatiflere ek olarak abdominal masajı uygulamaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF ABDOMINAL MASSAGE ON CHRONIC CONSTIPATION AND QUALITY OF LIFE IN ELDERLY LIVING AT REST HOME The researche was conducted as a randomized controlled trial to investigate effect of abdominal massage on chronic constipation and constipation quality of life in elderly. Research was carried out in Aydın Elderly Resting Home and Rehabilitation Centre between 11.07.2011-30.12.2011. Research sampling was composed of 60 elders matched research criteria. Thirdy of them were in massage and 30 were in control groups chosen by simple random sampling. Elderly Identification Forms, Rome-III Constipation Diagnostic Criteria Form and Constipation Quality of Life Scale Forms were applied to elders diagnosed with constipation by the doctor of rest home. No application was performed on elders in both groups in the first week and elders were monitored by using Stool Diary, Bristol Stool Scale and Visual Analog Scale. Abdominal massage was performed to the elders in the massage group after lunch at least two hours later for five days in a week during four weeks. Defecation features of elderly in both groups were evaluated at 3th and 5th weeks of massage application by Stool Diary, Bristol Stool Scale and Visual Analog Questionnaire. Constipation Quality of Life Scale was performed to the elders in both groups at 5th week. In data analysis, percentage, chi-square test, Fisher chi-square test, Mann-Whitney U test and t test were used. According to the findings of research; application of massage for 4 weeks increased stool amount, stool texture and decreased distension but did not effect strain while defecating, feeling of inadequate emptiness after defecation, defecation number and frequency of laxative usage in elders. Considering symptoms of constipation, decrease was determined in severity of constipation and distension of elderly? Massage grup. It has been determined that massage application increased the constipation living quality of elders.As a result, it has been determined that abdominal massage is effective on some symptoms of constipation and constipation quality of life. Additional to the using of laxatives, application of abdominal massage by nurses to the elders with constipation is advised.