Bipolar depresif ve major depresif bozukluğu olan hastaların prefrontal korteksteki hemodinamik değişikliklerinin yakın kızılötesi spektroskopi yöntemiyle izlenmesi
The evaluation of hemodynamic changes in the prefrontal cortex of bipolar depressive and major depressive disorders with near-infrared spectroscopy method
- Tez No: 529618
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT CANPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Psikiyatri, Biophysics, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: fNIRS, Bipolar Bozukluk, Majör Depresyon, Yürütücü Testler, fNIRS, bipolar disorder, major depression, executive tests
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Tez çalışması kapsamında bipolar bozukluk, majör depresyon ve sağlıklı bireylerin prefrontal korteksteki hemodinamik değişikliklerinin yakın kızılötesi spektroskopi ile yürütücü testler sırasında incelenmesi ve ayırt edici diagnostik bir parametrenin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma kapsamında hemodinamik değişiklikleri izlemek için fonksiyonel yakın kızılötesi spektroskopi sistemi tasarlandı. İki farklı yürütücü test için yazılımlar hazırlandı. 12 sağlıklı birey, 12 bipolar bozukluk-depresif dönem ve 12 majör depresyon hastasından üç farklı yürütücü test sırasında prefrontal korteksteki hemodinamik değişimler tasarlanan fonksiyonel Yakın Kızılötesi Spektroskopi sistemi ile ölçüldü. Bulgular: Çalışma kapsamında yürütücü testler sırasında her iki hasta grubunun da sağlıklı katılımcılara göre dorsolateral prefrontal korteks ve ventrolateral prefrontal korteks bölgelerinde hipoaktivasyon gösterdiği görüldü. Bu hipoaktivasyon kanallar bazında incelendiğinde hastalıklara spesifik bulgular elde edildi. Sonuç: Çalışma kapsamında fonksiyonel yakın kızılötesi sisteminin bipolar bozukluk ve majör depresyon hastaları arasında kliniğe yardımcı olabilecek farklılıkları tespit edebildiği görüldü. Fonksiyonel yakın kızılötesi spektroskopi sisteminin daha yüksek katılımcı sayıları ile yapılan çalışmalar ile klinikte tanıya yardımcı olabilme potansiyeli mevcuttur.
Özet (Çeviri)
Objective: In this thesis; hemodynamic changes in the prefrontal cortex are examined by functional near-infrared spectroscopy during executive tests in healthy individuals, bipolar disorder and major depressive disorder groups in order to obtain distinctive diagnostic parameters. Method: A Functional near-infrared spectroscopy system has been developed to monitor hemodynamic changes in the prefrontal cortex. The software was prepared for two different executive tests. Hemodynamic changes in prefrontal cortex during the three different executive tests, (Wisconsin Card Sorting Test, Verbal Fluency Test, Stroop Test) were measured by the functional near-infrared spectroscopy system on 12 healthy individuals, 12 patients from the bipolar disorder-depressive period, 12 patients from major depressive disorders. Results: During executive tests, dorsolateral prefrontal cortex and ventrolateral prefrontal cortex areas exhibited hypoactivation in bipolar disorder–depressive period and major depressive disorder patients in comparison to healthy individuals. When this hypoactivation was examined based on the channels, specific findings for patients were observed. Conclusion: We revealed that functional near-infrared spectroscopy may identify differences between bipolar depressive disorder and major depressive disorder that has the potential to be used in a clinical setting for diagnostic purposes. Further studies with a higher number of participants are needed in order to obtain better diagnostic parameters.