Demokrasi yolunda bir adım olarak radikal demokrasi kuramları
Radical democracy as a step at the road to democracy
  1. Tez No: 388876
  2. Yazar: RABİA BEYZA CANDAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. UĞUR KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: liberal demokrasi, meşruiyet krizi, radikal demokrasi, liberal democracy, legitimacy crisis, radical democracy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Son zamanlarda giderek yoğunlaşan bir şekilde liberal demokrasilerin içine düştüğü krizden söz edilmektedir. Söz konusu kriz dolayısıyla liberal demokrasiler artık ihtiyaçlara tam manasıyla cevap verememektedir. Bu tezin amacı, öncelikle sorunun tespitini ve sorunun çözümlemesini yaparak buna yönelik çözüm arayışlarından radikal demokrasinin“müzakereci”ve“çekişmeci”versiyonunu incelemektir. Liberal demokrasinin temsil, katılım ve meşruiyet olmak üzere başlıca üç boyutta yaşadığı kriz analiz edilmiştir. Her iki kuram da katılımcı yaklaşımlar olmakla beraber, bu krizi aşmaya yönelmiş Jürgen Habermas'ın müzakereci demokrasisi kamusal alanda etkin bir iletişim yoluyla bireylerin siyasete aktif katılımını vurgular. Öncülüğünü Ernesto Laclau ve Chantal Mouffe'un yaptığı çekişmeci demokrasi ise farklılıkların ve kimliklerin korunarak sisteme dahil olmalarını hedefler. Çekişmeci demokrasi, toplumsal hayatta ve siyasette çatışmanın, antagonizmanın sürekliliğine ve var olması gerekliliğine vurgu yapar. Radikal demokrasi kuramları başlığıyla incelenen müzakereci demokrasi ve çekişmeci demokrasi kuramları liberal demokrasiye tamamen yüz çevirmemiş, onun temel değerlerini kendi kuramlarıyla yoğurmuşlardır. Demokrasinin geliştirilmesinde ve derinleştirilmesinde (demokratikleştirilmesinde), aynı zamanda liberal demokrasinin de değerlerinden yararlanmayı hedefleyen radikal demokrasi kuramlarının temel savları incelenmiştir. Temsil ve katılım krizinin yanı sıra çoğulculuk ve kimlik kavramları da günümüzde önemli bir yer tutmaktadır. Çalışmada bir taraftan temsil sisteminin olanakları ve sınırlılıkları ortaya konularak katılımı artıracak mekanizmalar, diğer taraftan çoğulculuk, fark ve kimlik kavramlarının demokratikleşmedeki önemi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Lately, it has been told increasingly about the crisis in which the democracy is going through. Due to the mentioned crisis, liberal democracies cannot satisfy the needs. The purpose of this thesis primarily is to determine and analyse the issue and study for the antidotes of radical democracy's 'deliberative' and 'agonistic' versions. The crisis that liberal democracy experiences in three dimensions as representation, participation and legitimacy was studied. Although there are participatory approaches in both of the theories, Jürgen Habermas' deliberative democracy which is for overcoming this crisis emphasises active participation of individuals in politics by effective communication. As for the agonistic democracy whose pioneers are Ernesto Laclau and Chantal Mouffe, it aims to integrate diversities and identities to the system by protecting them. Agonistic democracy emphasises on the need of sustenance and existence of interference and antagonism in social life and politics. The deliberative democracy and agonistic democracy theories analysed under the title of radical democracy theories not only turn away from liberal democracy completely but also remoulded its fundamental values with its own theories. In the development and democratization (deepening) of democracy and also radical democracy theories' main arguments which aim to benefit from liberal democracy's values were examined. Besides representation and participation crisis, the concept of pluralism and identity are also vital today. In this study, on one hand the opportunities and limits of representational system were put forward to increase the mechanisms for participation, on the other hand the concepts of pluralism, diversity and identity were reviewed in terms of their importance in democratisation.