İlköğretim okullarındaki İngilizce öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamalarına ilişkin görüş ve önerileri
Opinions and suggestions of English teachers in primary schools about inclusive education
- Tez No: 388883
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ODLUYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Uygulaması, İngilizce Öğretmenleri, Kaynaştırmaya İlişkin Görüş ve Öneriler
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zihin Engellilerin Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim İngilizce Öğretmenlerinin kaynaştırma uygulamalarına ilişkin görüş ve önerilerini belirlemektir. Araştırma, 2011-2012 eğitim öğretim yılında Eskişehir ili Tepebaşı ilçesinde kaynaştırma uygulaması yapan ilköğretim okullarındaki İngilizce Öğretmenlerinin görüşlerine dayalı olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada tarama modeli kullanılmış, 25 İngilizce Öğretmeni ile görüşülmüştür. Araştırmanın verileri, nitel veri toplama yöntemlerinden yarı-yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde betimsel analiz tekniği kullanılmıştır. Verilerin sayısal çözümlemesinde frekans kullanılarak, bulgular nicel olarak sunulmuştur. Araştırma bulgularına göre; İngilizce Öğretmenlerinin çoğu, kaynaştırma öğrencilerinin normal sınıflarda bulunmasından memnun olmadıklarını belirtmişlerdir. Araştırmanın sonucunda, öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi konusunda bilgi eksikliklerinin olduğu ve uzmanlar tarafından bilgilendirilerek gerekli destek hizmetlerin sağlanması gerektiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda, öğretmenlerin pek çoğunun hazırlamaları zorunlu olmasına rağmen BEP planı hazırlamadıkları ve sınıflarında bulunan kaynaştırma öğrencilerine İngilizce beceri ve kavramların öğretiminde kullandıkları yöntem ve teknikler konusunda güncel ve yeterli bilgiye sahip olmadıkları sonucuna ulaşılmıştır. Tüm bunların yanında, lisans eğitimleri sırasında kaynaştırma eğitimine ilişkin ders almalarının gerekliliğine de dikkat çekmişlerdir. Ayrıca, öğretmenler okulların yetersiz fiziki koşulları, kalabalık sınıf mevcutları, zaman ve materyal eksikliği gibi sorunlarla karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin bilgi ve uygulamadaki eksikliklerini gidermek amacıyla seminer ve hizmet içi eğitim programlarına ağırlık verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the opinions and suggestions of English Teachers of inclusive classes in primary schools about inclusive education. This research was carried out based on the opinions of the teachers of primary school inclusive classes in Tepebaşı, Eskişehir in 2011-2012 education year. In the research, the screening model was used and 25 English Teachers of inclusive classes were interviewed. Data of research were collected by using semi-structered interview technique which is a qualitative data collection method. In analyzing the interview data, descriptive analysis technique was employed; qualitative data were transformed into quantitative data and frequency calculation was done. According to the findings of the study, many English Teachers have stated that they are not satisfied with inclusive students' being at the general education classes. As a result of this study; it has been found out that teachers have inadequate knowledge about inclusive education so they need to be informed by the specialists and they should be provided the support services needed. Also, it has been seen that despite of the legal obligatory, most of the English Teachers didn't prepare Individualized Education Programme (IEP) for their students in inclusive settings and they didn't have actual and enough information about English teaching techniques and methods. Moreover, English Teachers have taken attention to the importance of studying inclusive education in the universities. Also, the teachers have stated that they face to some problems like unsuitable physical environments of schools, crowded classrooms, inadequate time and materials. In order to inform teachers, it is suggested to pay more attention to the seminars and inservice training courses. Keyword: Inclusive Education, English Teachers, Opinions and Suggestions.