Karaman Eyaletinde güherçile üretimi; 968 Numaralı Güherçile Tahrir Defterinin değerlendirilmesi ve Latin harflerine çevrilmesi
Saltpeter production in Karaman shire; evaluated and translated of 968 Numbered Saltpeter Registration Notebook
- Tez No: 388911
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN BASRİ KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Güherçile, Karaman, Konya, Eşkünci, Barut, Saltpeter, Karaman, Konya, Eşkünci, Gunpowder
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmanın temel kaynağını oluşturan 968 Numaralı Güherçile Tahrir Defteri, Osmanlı Devleti'nin sosyal, ekonomik, beşeri ve askeri durumu hakkında bilgiler vermektedir. Çalışmamızda 968 Numaralı Güherçile Tahrir Defteri esas alınarak Karaman Eyaleti'nde bulunan madenler konusunda tespitler yapılmıştır. Konya, Larende, Niğde, Beyşehri, Seydişehri, Akşehir, Aksaray, Kayseri ve İç-il livalarını kapsayan alanda bol miktarda güherçile toprağı bulunmaktadır. Osmanlı hakimiyetinden sonra bölgede bulunan güherçile madeni işletmeleri devlet tarafından yönetilmiştir. Güherçile barut yapımında kullanılan bir hammaddedir. Askeri bir devlet olarak öne çıkan Osmanlılarda barut yapımı ve kullanımı son derece yaygındı. İmparatorluğun birçok yerinde barut ve güherçile işletmesi kurulmuştur. Bu işletmeler bölgedeki askeri, sosyal, ekonomik hayatı derinden etkilemiştir. Güherçile işletilen yerlerde askeri sınıfa mensub kişiler nöbetleşerek görev yapmaktadır. Bu görev karşılığında Osmanlı Devleti tarafından kendilerine tanınan bazı ayrıcalıklar kazanmışlardır.
Özet (Çeviri)
968 numbered saltpeter registration notebook, constituting the main source of this study, has provided information about of the Ottoman Empire social, economic, in a humanistic manner and the military situation. In our study, have been identified based upon 968 numbered saltpeter registration notebook, concerning to mines located in Karaman shire. There are copious amounts of saltpeter soil covering the areas of Konya, Larende, Niğde, Beyşehri, Seydişehri, Akşehir, Aksaray, Kayseri İç-İl shire. After the Ottoman domination, saltpeter mines located in the area was governed by the state. Saltpeter is a raw material used in making gunpowder. Construction and use of gunpowder as a military state in the Ottoman prominent was extremely common. Gunpowder and saltpeter business was established in many parts of empire. These enterprises has deeply affected military, social and economic life in the region. In the locations operated saltpeter, employees belonging to the military class makes the task by turns. They have gained certain privileges in exchange for the task given to them by the Ottoman Empire.