Tüketicilerin otomobil markalarına yönelik tercihlerinin analizi: Gümüşhane ili örneği
The analysis of consumers'preferences towards car brands: The case of Gümüşhane province
- Tez No: 388943
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET MUTLU AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otomotiv Sektörü, Tüketici Davranışları, Markov Zinciri Analizi, Marka, Marka Sadakati, Automotive Sector, Consumer Behaviour, Markov Chain Analysis, Brand, Brand Loyalty
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Otomobil satın alma davranışı tüketicilerin yaşamındaki en büyük ve önemli harcamalardan biridir. Bu çalışma, tüketicilerin otomobil markalarına olan mevcut marka sadakatlerinin tespit edilmesini ve tüketicilerin ileriki dönemlerdeki marka tercihlerinin öngörülmesini amaçlamaktadır. Araştırmada,“Markov Zinciri Analizi”yöntemi kullanılmıştır. Araştırma, toplamda 347 denek üzerinde yapılmıştır. Araştırma sonucunda, genelde satın alma sayısında bir düşüş olmasına rağmen, BMW, LADA ve TOFAŞ markalarının artış gösterdiği, AUDİ, KİA ve PROTON markalarının ise yerinde saydığı, CITROEN, FİAT, FORD, HONDA, MAZDA, PEUGUOT, RENAULT ve SKODA markalarının ise düşüş gösterdikleri anlaşılmıştır. Bayan katılımcılar başta VOLKSWAGEN (VW), RENAULT ve PEUGUOT olmak üzere markaları tercih ederlerken, erkek katılımcılar ise başlıca TOFAŞ, RENAULT, FİAT ve FORD markalarını tercih etmektedirler. Düşük gelirli katılımcılar en fazla TOFAŞ ve RENAULT markalarını, orta gelir grubundakiler en fazla TOFAŞ, RENAULT ve FİAT ve FORD markalarını, üst gelir grubundakiler ise VW, TOYOTA, SKODA, OPEL, NİSSAN, HONDA ve CİTROEN markalarını tercih etmektedirler. Katılımcıların en yüksek marka bağlılığını AUDİ, MERCEDES ve OPEL markalarına gösterdikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Car purchasing behaviour is one of the largest and most important expenditures in the life of the consumers. This study is intended to find out the existing brand loyalty of the consumers to car brands and to predict the future brand preferences of them. In the study,“Markov Chain Analysis”method was used. The study was conducted on 347 respondents. As a result, although there is a decrease in the number of purchases, it is understood that at the BMW, LADA and TOFAŞ brands there is an increase, while there is a stagnation at the AUDI, KIA and PROTON brands and a decrease at the CITROEN, FIAT, FORD, HONDA, MAZDA, PEUGUOT, RENAULT and SKODA brands in the current purchases of participants. It is understood that while VW, RENAULT, PEUGUOT brands are mostly preferred by female participants, TOFAŞ, RENAULT, FIAT and FORD brands are preferred by the male participants. It is also found in this study that while TOFAŞ and RENAULT brands are mostly preferred by low-income participants, TOFAŞ, RENAULT, FIAT and FORD brands are mostly preferred by the middle income participants and VOLKSWAGEN (VW), TOYOTA, SKODA, OPEL, NISSAN, HONDA and Citroen brands are mostly preferred by the high income participants. Finally, the highest brand loyalty of the participants were found to AUDI, MERCEDES and OPEL brands.