Gümrük kaçakçılığıyla mücadelede karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri; Türkiye gümrükleri üzerine bir araştırma
Problems and solution suggestions encountered at fighting with customs smuggling; A study on the Turkey customs
  1. Tez No: 388944
  2. Yazar: İLHAN ÇOPUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER VELİ ÇAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gümrük, Kaçakçılık, Suç, Toplumsal Adalet, Mücadele, Customs, Smuggling, Crime, Social Justice, Struggle
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Gümrük Kaçakçılığı, ekonomisini kayıt altına alarak büyütmek isteyen tüm ülkelerin karşı karşıya kaldığı; yoğun ve kararlı bir şekilde mücadele etmeleri gerektiği, büyük bir sorundur. Tüm dünya ülkelerinin ekonomilerine olduğu gibi, Türkiye ekonomisine de ciddi zararlar veren kaçakçılık, toplumsal adaleti zedelemekte, toplumsal huzuru bozmakta ve vatandaşın devlete olan güvenini sarsmaktadır. Kaçakçılık devlete vergisini veren, hukuka ve kanunlara saygılı, erdem ve ahlak sahibi insanların haklarının gasp edildiği bir suç türüdür. Bu çalışmada, gümrük kaçakçılığı merkezinde gümrüklerde yaşanan kaçakçılık olayları, bu olayların neden ve sonuçlarıyla birlikte, Türkiye gümrüklerinde kaçakçılık suçuyla mücadelede yaşanılan sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Emniyet ve Gümrük teşkilatlarının kaçakçılıkla mücadelede gösterdikleri çabalar neticesinde ele geçirdikleri kaçak eşyaları belirten istatistikî kaynaklardan da yararlanılarak hazırlanan tezin birinci bölümünde gümrük, kaçakçılık mevzuatı ve kaçakçılık kanununda belirtilen kaçakçılık fiilleri ve bu fiillere uygulanacak yaptırımların anlatılmış, ikinci bölümde gümrüklerde yaşanan kaçakçılık türlerine ve bu kaçakçılık faaliyetlerinde ele geçirilen eşyaların değer bazında istatistikî bilgilerine ver verilmiş, üçüncü ve son bölümde ise gümrüklerde yaşanan idari, yapısal, altyapı ve sosyal sorunlar başta olmak üzere karşılaşılan sorunlara değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
Countries who want to grow your economy by recording face customs trafficking. These countries have to fight this big problem intensively and decisively. Customs trafficking harms our economy seriously like all countries economy in the world, injures social justice and peace and shake confidence of citizens in the state. Customs trafficking is kind of crime which sieze rights of person who pay tax to state, have morality and respect for law. In this study, the center of customs trafficking in customs trafficking incidents, with the cause and the consequences of these events, determine the problems and solutions was aimed when fighting against custom trafficking in turkey customs. In this context, Police and Customs seized smuggled goods as a result of their efforts in fighting trafficking organizations stating that the first part of the thesis by making use of statistical sources and smuggling of customs legislation and acts of smuggling contraband specified in the law, and what are the sanctions described in these acts, the second chapter, the types of smuggling in customs in terms of value of goods seized in smuggling activities and give statistical information given in the third and final section, the customs, administrative, structural, infrastructural and social problems, especially problems encountered are discussed.