Futbol kulüplerinde iç denetim organizasyonu
The internal auditing organization of football clubs
- Tez No: 388958
- Danışmanlar: PROF. DR. VURAL AKARÇAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Endüstriyel Futbol, Kurumsal Yönetim, İç Denetim, Industrial Football, Corporate Governance, Internal Auditing
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Sporla ilgili bir organizasyon olan futbol, geçirdiği endüstriyel dönüşüm sonucunda bugün ekonomik bir organizasyon halini almıştır. Bu organizasyonun temel taşı olan spor kulüpleri, bu endüstrinin rekabetçi ortamında verimli ve etkin bir biçimde mücadele edebilmek için organizasyon yapılarını güçlendirme yoluna gitmiştir. Kulüpler bu kapsamda, öncelikle futbol ekonomisinin sağladığı faydalardan daha fazla yararlanabilmek için profesyonel futbol takımlarını kurdukları halka açık futbol şirketlerine devretmiştir. Beraberinde ise mevcut yapılarını kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde yeniden tasarlayarak birer holding halini alan organizasyonlarını; UEFA, Dernekler Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve diğer yasal mevzuatlar çerçevesinde daha kurumsal, risklere karşı daha etkin mücadele edebilen ve denetim mekanizmaları verimli bir biçimde çalışan yapılar haline getirmeye çalışmıştır. Tüm bu çalışmalara rağmen kulüplerin organizasyon yapılarında kurumsallaşma açısından sıkıntılar devam etmektedir. Bu kapsamda, özellikle de iç denetim mekanizmalarının, endüstriyel futbolun rekabetçi düzeni içersinde kulüplerin faaliyetlerini bağımsız ve nesnel bir bakış açısıyla geliştirecek ve onlara değer katacak bir biçimde yeniden yapılandırılması gerekmektedir. Bu çalışmada, futbol kulüplerinin endüstriyel evrimi ve kurumsallaşma süreci araştırılmış, gelinen noktada kulüp organizasyonlarının mevcut iç denetim yapılanmaları Türk futbolu özelinde tartışılarak, endüstriyel futbolun rekabetçi doğasına uygun, kurumsal yönetim ilkelerine uyumlu, oluşabilecek risklerle verimli ve etkin bir biçimde mücadele edebilecek iç denetim mekanizmalarının oluşturulması konusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Football, a sports related organization, after under going an industrial transformation, has become an economic organization today. The football clubs, being at the heart of this organization, set out to strengthen the competitive atmosphere of the industry in a productive and efficient manner. Primarily, in order to further take advantage from the enormous financial benefits which football can yield, professional football teams turned their companies into public ventures. In addition to this, keeping in mind the guidelines already provided by institutional management accounting standards, they attempted to turn their organizations into holding companies. In doing so, and taking into consideration the legislation of UEFA, Association Law, Turkish Commerce Law and other legislations, these clubs tried to set up a system that would be able to cope more effectively with risk and inspection mechanisms. Despite all of these efforts, the clubs' organization continue to have trouble institutionalizing. It is within the context of internal auditing mechanisms and the structure of industrialized competitive football that the football clubs must be re‐organized from a more independent and objective point of view. This work researches the evolution and institutionalization of football clubs, discusses the establishment of current Turkish internal inspection with in the organizations, puts forth suggestions for how these organizations, in harmony with the nature of industrialized competitive football, and the ways they can better cope with effective risk and inspection mechanisms, and strategies for creating internal auditing procedures.