Kredi piyasalarında asimetrik bilginin bankacılık sistemi üzerindeki etkisi ve Azerbaycan örneği
Asymmetri̇c i̇nformati̇on i̇n credi̇t markets and influence on the banking system: Example of Azerbaijan
- Tez No: 388957
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Finansal Sistem, Finansal Piyasalar, Kredi Piyasaları, Asimetrik Bilgi, Ahlaki Tehlike, Ters Seçim, Temsilcilik Sorunu, Kredi Tayınlaması, Azerbaycan Finansal Sistemi, Financial System, Financial Markets, Credit Markets, Asymmetric İnformation, Moral Hazard, Adverse Selection, Representation Issues, Credit Rationing, Azerbaijan Financial System
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Bankacılık ve Finans Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, finansal sistemin en önemli alt unsuru olan kredi piyasalarında asimetrik bilgi ve asimetrik bilgiden kaynaklanan ters seçim,ahlaki tehlike ve temsilcilik sorunlarını açıklayarak asimetrik bilginin genel olarak bankacılık sektörü üzerinde etkileri sorgulanmıştır.Ayrıca,Azerbaycan bankacılık sektöründe asimetrik bilgiden kaynaklanan sorunlar var mı,eğer varsa nelerdir bunun üzerine inceleme yapılmıştır.Bu çerçevede çalışmamızda ülkenin finansal sistemi incelenerek Azerbaycan bankacılık sektörünün aktif ve pasif yapısında oran ve rasyolar yıllara göre karşılaştırılarak analiz edilmiştir.Burada makroekonomik göstergeler olarak ekonomiye yönlendirilen krediler,banka bilançolarındaki toplam kredi hacmi, takipteki krediler, faiz oranları ve birçok veriler dikkate alınarak Azerbaycan bankacılık sistemi üzerinde asimetrik bilginin varlığı,sitemin zayıf ve üstün tarafları incelenmiştir. Söz konusu veriler ve yapılan çalışmalar sonucunda Azerbaycan finans sistemi yeterince gelişmemiş ve büyük ölçüde nakde dayalı bir görünüm arz etmektedir.Ülkenin bankacılık sistemi 1996'dan beri iki seviyelidir.İlk kademede Azerbaycan Merkez Bankası,ikinci kademede ise ticari banklar yer almaktadır. İki seviyeli bankacılık sektörü reformlarının bazı alanlarında ilerlemeler görülmüştür ve bu reformların yürütülmesinde Azerbaycan Merkez Bankasının doğrudan rolü vardır. Ülkede sabit kur sistemi uygulanmakta ve döviz işleri ve sermaye hareketlerinde kısıtlamalar bulunmaktadır.Yani sermaye piyasalar yeterince gelişmemiş olsa da ancak bir bütün olarak ülkenin finansal sisteminde olumlu gelişmeler olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to question the effects of asymmetric information on the over all banking sector, explaining the most important sub-components of the financial system-asymmetric information and adverse selection, as well as moral hazard sand agency problems due to asymmetric information in credit markets. Moreover, Azerbaijani banking sector has been studied in terms of problems stemming from asymmetric information, and if any, what they are. The financial system of country has been examined and comparison of ratios by year was made for rate structure of assets and liabilities of the banking sector of Azerbaijan. Loans directed to the economy as macroeconomic indicators, total loan volume in the bank's balance sheet, non-performing loans, interest rate sand asymmetric information assets on the banking system of Azerbaijan considering many data, weak and high side of the system were investigated. Azerbaijan As a result of the collected data and studies we can say that Azerbaijani financial system is undeveloped and mostly cash-based. The country's banking system has two levels since 1996. Central Bank of Azerbaijan is in the first stage, these condstage is located in the commercial benches. Progress in some areas of the two-level banking sector reform has been seen and the Central Banks of Azerbaijan has a direct role in the implementation of these reforms. Fixed exchange rate system being implemented in the country and foreign Exchange transactions and restrictions on capital movements are held. So even though capital markets ar undeveloped, but there were positive developments in the country's financial system as a whole.