Negotiating the feminine ideal in postmodern women's writing: Kate Atkinson's Emotionally Weird and Sarah Waters' Fingersmith
Postmodern kadın yazınında dişi ideal: Emotionally Weird ve Fingersmith
- Tez No: 388971
- Danışmanlar: PROF. DR. ESRA MELİKOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: kadın yazını, postmodern roman, roman teorisi, kadın yazar, kimlik, kadın karakterler, women's writing, postmodern novel, novel theory, woman writer, identity, female protagonists
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tezde Kate Atkinson'ın Emotionally Weird ve Sarah Waters'ın Fingersmith romanları üzerinden günümüz İngiliz kadın romancılarının eserlerinde ortaya çıkan ideal dişi figür incelenmiştir. Postmodern roman realist romana karşı çıkarak, realist romanın birey anlatılarını yeniden yazarak ortaya çıkmış ve yeniden yazımlar özellikle kadın karakterler ve dişilik üzerinden yapılmıştır. Bu tez ideal dişiliğin roman türü içinde temel, tanımlayıcı bir sorunsal olduğu varsayımından yola çıkarak, günümüz İngiliz kadın romancılarının realist romanın ideal kadın karakterini nasıl yeniden yazdığını tartışmaktadır. Emotionally Weird ve Fingersmith incelemesi göstermektedir ki yeni dişi ideal aile ilişkilerini ve biyolojik kimlik tanımlarını reddeden ve kendisini söylem ve edebiyat alanında yeniden yaratan kadın yazardır. Realist romanda gördüğümüz toplumsal yapıya uygun evlilik çerçevesinde kaderi çizilen birey artık evlilik kurumunu kısıtlayıcı, baskıcı ve şiddet dolu olarak görmekte ve ataerkil aile modeli yerine yazın alanında kendini tanımlamaktadır. Pek çok postmodern kadın yazınında görülen bu kadın yazarlar özellikle realist roman olmak üzere, kendilerini tanımlayan, kısıtlayan birey anlatıları ve edebiyat tarihi ile bir çatışmaya girmekte ve bu metinlerarası yazında kendisini üretmektedir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation I have analysed two texts from contemporary British women's writing, Kate Atkinson's Emotionally Weird and Sarah Waters' Fingersmith, to identify the feminine ideal in the postmodern novel produced by women writers. As these novels illustrate, the postmodern novel emerged by rewriting the narratives of identity in the realist novelistic discourse, so the postmodern novel can only be described in its relation with the realist novel. These rewritings generally entail the rewriting of the female protagonists and feminity, which indicates that women have a privileged relation to the novel genre. Based on the assumption that the female ideal is a constitutive feature of the novel genre, this study discusses how contemporary women writers rewrite the feminine ideal in the realist novel. The analysis of the two novels shows that the new female ideal in women's writing is the woman writer who casts out family relations and biological definitions of identity and produces herself in discursive practises. These women writers confront literary heritage, especially the realist novel that defines and limits them to create the new form of identity outside family relations. The feminine ideals of the realist novel, which are defined in socially approved marriages, are being modified within the contemporary epistemology that defines the individual as a discursive product.