Muhammed Şirvânî'nin Tefsîru Sûreti Yâsîn adlı eserinin edisyon kritiği
Works and critical edition of Muhammad Shirwânî's Tafsir Surah Yâsîn
- Tez No: 389068
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Muhammed Emin eş-Şirvânî, Osmanlı, Tefsîru Sûreti Yâsin, Tefsir, Tahkik, Risale, Müfessir, Mohammad Amin Şhirwânî, Ottoman, Tafsir Surah Yâsin, Tafsir, Critical Edition, Manuscript, Commentator
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Osmanlı coğrafyasında Tefsir âlimlerinin büyük çoğunluğu belli başlı bazı sûrelerin tefsiri üzerinde yoğunlaşmıştır. Bu tefsirlerden günümüze ulaşmış olanların bir bölümü okuyucuların istifadesine sunulmuş, pek çoğu da kütüphanelerde yazma olarak insanlığın hizmetine sunulması için araştırıcılarını beklemektedir. Biz de buna bir katkı sağlamak amacıyla, başta tefsir olmak üzere çeşitli ilim dallarında çok sayıda eser veren, XVII. yüzyıl Osmanlı ulemasından Muhammed Emin b. Sadruddin eş-Şirvânî'nin ''Tefsîru Sûreti Yâsîn'' adlı eserini tez konusu seçtik. Tezin amacı, Muhammed Emin b. Sadruddin eş-Şirvânî'nin hayatı ve ilmî şahsiyeti konusunda bilgi vermek, müellifin genelde islâmi ilimler alanında, özelde, tefsir sahasında kaleme almış olduğu eserlerin tespit ve tanıtımını yapmak, son olarak da müfessirin tefsir metodunu belirleme açısından önemli bir yere sahip olan ''Tefsîru Sûreti Yâsîn'' adlı tefsir risalesinin tahkikli ilmî neşrini gerçekleştirmek ve eseri geniş tanıtmaktır.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Geography most of the mufassirs condensed on the tafsir of some specific surahs. Some of the tafsirs that come to contemporary are served for the readers and most of them are waiting for researchers to extend them for humanity as a composition in libraries. To have a contribution on this, we have chosen Muhammed Amin b. Sadruddin Şhirwânî from the Ottomans religious scholars of the 17th century who gave diverse of the tafsir products as our topic for the thesis. The point of the thesis is giving information about Muhammed Amin b. Sadruddin Şhirwânî normal and academic life, examinating and introducing his books about İslamic Sciences and tafsir, and finally to make a critical edition of the tafsir manuscript named ''Tafsir Surah Yâsîn'' which is highly important to specify the tafsİr method of the mufassir; and to introduce the product.