Postmodernizmin yeni toplumsal hareketler bağlamında ulus - devlet sürecine etkisi
The i̇mpact of postmodern social movements on nation - state building process
  1. Tez No: 389069
  2. Yazar: AMIR ROUBIN BETAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. NAZMİ ÜSTE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Kimlik, Yeni Toplumsal Hareketler, Demokrasi, Postmodernism, Identity, New Social Movements, Democracy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Postmodernizmin temel özellikleri olarak tanımladığımız, totalitarizme baş kaldırma, çoğulculuk, yerellik, kültürel görecelik, gibi başlıklar incelenmiş ve yeni toplumsal hareketler ve kimlik mücadelesi konuları tartışılmıştır. Postmodern yaklaşımlar bağlamında ulus devlet anlayışı ve ulus devlete postmodernizim getirdiği yeni tanım incelenmiştir. Moderniteyle birlikte bireysel kimlik talepleri akıl, eşitlik, kardeşlik değerlerinin içinde eritilerek, kişisel özerklik tahrip edilmiş olarak gözükmektedir. Birey, her türlü bireysel farklılıklarını özelinde saklayarak, eşit hukuksal statüdeki ve kamusal alanda vatandaş kimliğine sahip olan bireydi. Bu dönemde birey, hak ve özgürlük taleplerini ancak sınıfsal bir zemine yaslanarak yine belirli bir bütünün ve rasyonelliğin çıkar çatışmaları ve siyasi beklentileri doğrultusunda dile getirmektedir. Ancak 1960´lı yıllara gelindiğinde ise kimlik siyasetinde modernite'nin ötesinde postmodern diye adlandırılabilecek bir siyaset biçimi belirmiştir. Radikal Demokrasi kuramcılarının da dikkat çektiği üzere artık bütüncül anonim özneler yerine tekil öznelerin varlığı savunulmalıdır. Batının modern ve gelişmiş demokrasilerinin içine girdiği bunalım, mevcut sistemden duyulan hoşnutsuzluk seslerin giderek yükselerek toplumsal eylemlere dönüştüğü, başta öğrenciler olmak üzere bugüne kadar alışılmamış benzerine rastlanmamış taleplerle, çoğu kez örgütsüz ve kendiliğinden gelişen ve birçoğu ulusal sınırları aşmış Yeni Sosyal Hareketler siyasetin alanına girmiştir. Bu Yeni sosyal hareketler, gerek siyasi sistemden talepleri, gerek örgütlenme şekilleri, gerekse de hareketlerin içinde barındırdığı bireylerin sınıf ve statüleri itibariyle öncekilerden oldukça farklıdır. Bu hareketler içinde barındırdığı kimlik, özerklik, farklılık gibi değerler itibariyle modernizmin değerleri bütününden farklılaşmıştır. Yeni Toplumsal Hereketleri sivil toplum alanını genişletici, demokratikleşmeyi, sağlayıcı hareketler olarak ele alıp değerlendirmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
It was discussed some topics such as rebellion to totalitarianism, pluralism, subsidiarity, cultural relativism which is able to defined as main characteristics of postmodernism and analysed new social movements and struggle for identity. Within the context of postmodern approachs, it was analysed the conception of nation state and new definition of nation state. Together with modernity individual identity claims being dissolved in the values of reason, equality and brotherhood, personal autonomy had been ruined. Individual, keeping every kind of individual difference in his / her private, was the one that was in the equal legal status and had the identity of citizen in the public area. In this period individual expressed the claims of freedom and rights only depending on a basis of classes still according to the conflicts of profit and politicial expectations of a specific whole and rationality.However when it came to 1960s, a form of politics that could be called as postmodern appeared beyond the modernity in the politics of identity. The existence of singular objects from that day forth should be defended instead of totalitarian anonymous subjects as the theorists of radical democracy attracted attention. The crisis into which the modern and developed democracies of west enter, the displeasure felt with the existing system, in the case of voices gradually turning into social actions, with the unusual and rare claims that never seen before as students in the lead, many times with no organization, developing by itself and many of which went beyond the borders new social movements entered into the field of politics.These new social movements were quite different from the previous ones in terms of whether their claims from the politicial system or their forms of organization or the classes and status of individuals were that the movements shelter in. These movements in terms of values such as identity, freedom and difference that sheltered inside, had differentiated from the whole of modernism values. It is possible to evaluate and deal with the new social movements that are able to expand the area of civilian society and to ensure to democratize.