Medeni Usul Hukukunda ispat kurallarının yer ve zaman bakımından uygulanması
Proof in Civil Procedure rules to be applied in terms of time ande place
- Tez No: 389083
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ÖZEKES
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İspat Kuralları, Zaman ve Yer Bakımından Uygulama, Yürülükten Kaldıran Kanunlar, Lex Fori, Hakim Hukuku, Proof Rules, The Application in Time and space, Repealed Laws
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Kanunun sözü (lafzı); kanunun açık metni, maddelerin açık olan ifadesi, anlamı demektir. Kanunun özü (ruhu); tümünde egemen olan esaslara göre kanunun belirli bir maddesinden çıkan anlamdır. Maddenin söz konusu hükmünden hâkimin, önüne gelen başvuracağı anlamı çıkartılmamalıdır. Burada soruna kanunu önce sözüyle (lafzıyla) uygulayacağı, ancak sözünden bir sonuç alamazsa o zaman kanunun özüne (ruhuna) başvuracağı anlamı çıkartılmamalıdır. Ancak bir de hukukun geniş anlamda uygulanması durumu söz konusudur. Bu anlamda hukukun uygulanması üç ayrı konuyla ilgilidir. Bunlar; hukukun yer, zaman ve anlam bakımından uygulanmasıdır. Hayatta ve devletler hukukunda karşımıza çıkan en önemli meselelerden biri de ispat sorunudur. Kanunların ve de ispat kuralarının uygulanması basit bir mesele gibi gözükür; ancak bir uyuşmazlık çıktığında bu kuralların kaybolmasına neden olabilimektedir. Baktığımızda son zamanlar en yoğun kanunlaştırma hareketinin yapılması, kanunların yer ve zaman bakımından uygulanması konusunu daha da önemli hale getirmiştir. Kanunlar ve ispat kuralları, kural olarak yürürlükte bulundukları zaman diliminde uygulanmaları nedeniyle, kanunların ne zaman yürürlüğe girdiğinin ve ne zaman yürürlükten kalktığının tespiti önemlidir. Ancak bazen bir hukuki ilişki devam ederken ya da hukuki ilişki sona ermiş olmasına rağmen etkisini devam ederken,bu ilişkiye, eski kuralın mı yoksa yeni kuralın mı veya hâkimin hukukunun mu yoksa ilişkiye yapıldığı yerin hukukunun mu uygulanacağı sorunu ortaya çıkar. Bu konuda tüm hukuk alanlarına lişkin ortak prensipler, o alanların özelliklerigereği farklı prensipler ve kurallar da bulunmaktadır. Hukukun uygulanması; genel ve soyut hukuk kurallarının somut ve belirli olaylara uyarlanmasıdır. Kanun bu hükmü ile hâkimin kanun kuralları ile bağlı olduğunu ifade etmiştir. Yani hâkimin, hakkında bir kanun hükmü bulunan olayı kanun hükümlerini göz ardı ederek kendi anlayışına göre çözüm getirmesini yasaklamıştır. Kanunlar; yürürlüğe girdikleri tarihten, yürürlükten kalktıkları tarihe kadar geçen süreçteki olaylara uygulanırlar. Yani her hukuk kuralı konulduktan sonra meydana gelen olaylara uygulanır. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önceki ilişkiler eski hukukun hükümlerine tabi kalmakta devam eder. Yani Kanunun yürürlüğünden önce cereyan etmiş olaylar eski mevzuata tabidir. İspat yüküne yerine göre lex fori (hâkimin hukuku), lex causae (esasa uygulanacak hukuk) veya locus regit actum (işlemin yapıldığı yer hukuku) uygulanmaktadır. Yukarıda anlatılanların ışığında bize göre de Doğan'ın görüşü doğrudur. Zira hukuk değişkendir ve çağın ihtiyaçlarına göre sürekli bir yeniden yorum gerektirmektedir. Hukuktan beklenen, uyuşmazlıklara gerçekçi, tarafların menfaatler dengesini gözeterek, pratik çözümler bulmasıdır. Bizce bu da ispat yükü kavramını "ispat yükünün amacına göre tüm mevcut teorilerin ışığında değerlendirerek, somut olaya en elverişli olanın uygulanmasıyla mümkün olabilecektir. Bir de konumuz ile ilgili devletler özel hukukunda ispata uygulanacak hukuk ta yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Word of the Law (the letter); clear text of the law, the expression of substances that are open, meaning means. The essence of the Law (spirit), all on the basis that prevailed in the sense of the law is coming from a particular substance. From the provision of Article judge, meaning that the applicant should not be removed from the front. Here's the problem with the word before the law (with the letter) will apply, but that does not get any results from that time to the essence of the law (spirit) means that the applicant must not be removed. However, in a broad sense, the state of implementation of the law is concerned. In this sense, the implementation of the law on the subject is three. These are the law of the place, time and terms of meaning is applied. Encountered in life and international law, one of the most important issues is the problem of proof. Implementation of the rules of law and the proof seems like a simple matter, but when a conflict may result in the loss of these rules. Looking at the last modified time of the most intense legalization movement, time and place of law enforcement have made it all the more important. Laws and rules of proof , which as a rule is in force, due to be implemented in time , when the law enters into force and when that is important to ascertain repealed . However, sometimes a legal relationship continues or legal relationship has ended although the impact , while continuing this relationship , the old rule or new rule me or judge of the law m or relationship with the place where the law is administered for the problems occur. It 's all about common principles related with the field of law , principles and rules of those areas ozelliklerigereg There are also different . Law , from the date of entry into force , until repealed they are applied to the events in the process . So every legal rule applies to events occurring after placing . Before the date of entry into force of the law relationships will continue to remain subject to the provisions of the old law . So the events that occurred before the law went into effect are subject to the old legislation . Unearned Rights , the former law with all its consequences time yet unborn , and arise in the future , although unearned and earned the right to say who is likely to be . This law was enacted precisely before they are captured , the new law would be subject to . Terms status, the burden of proof relating to the application of rules, the judge's law, the decision of the harmony do not undermine the truth To investigate investigation extends not, public order, impair not the provisions of the status burden of proof regarding the rate of the consideration to be taken. Our subject is a proof regarding the applicable law in private international law are also included.