Mobilya işletmelerinin lojistik faaliyetlerinin incelenmesi: İnegöl uygulaması
Analysis of furniture logistics activities: A case study of Inegöl
- Tez No: 389102
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURSER GÖKDEMİR IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Mobilya Lojistiği, İnegöl, Mobilya Ticareti, Lojistik Faaliyetler, Logistics, Furniture Logistics, İnegöl, Furniture Trade, Logistics Activities
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Mobilya sektörü hızlı bir gelişim sürecinde olan ve son on yılda dış ticaret açığı vermeyen nadir sektörlerden biridir. Sektörde 2023 yılında 10 milyar dolar ihracat geliri ve dünyanın 10. büyük mobilya üreticisi olmak hedeflenmektedir. Şüphesiz ki söz konusu hedeflere ulaşabilmek mevcut tedarik zinciri yönetimi ve lojistik yönetimi faaliyetlerinin iyileştirilmesi ve geliştirilmesi ile daha mümkün olacaktır. Çalışmada Türkiye toplam mobilya ihracatının %15'ini gerçekleştiren İnegöl ilçesinin mobilya sektörü lojistik faaliyetleri incelenmiştir. Çalışmanın amacı İnegöl'de faaliyet gösteren mobilya işletmelerinin lojistik faaliyetlerinin durumunu incelemek, işleyişini ortaya koymak ve işletmelerin lojistik yönlü profillerini tanımlamak olarak belirlenmiştir. Çalışmanın hedefi ise; İnegöl mobilya sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin lojistik faaliyetlerine yeni alternatifler geliştirebilmek, sektördeki uygulayıcılara ve lojistik sektörüne katkı sağlamaktır. Yapılan araştırmada ilk olarak tedarik zinciri yönetimi ve lojistik yönetimi konuları ile ilgili literatür taraması yapılmış ve mobilya sektöründe uygulanan lojistik faaliyetler hakkında altyapı oluşturulmuştur. İkinci olarak Dünya'da Türkiye'de ve İnegöl'de mobilya sektörüne ilişkin konular ile ilgili literatür, arşiv ve istatistiki rapor taramaları yapılmıştır. Söz konusu kaynaklardan elde edilen veriler harmanlanarak araştırmanın sonraki üç bölümü oluşturulmuştur. Çalışmanın son kısmında ise İnegöl ilçesinde faaliyet gösteren 62 mobilya işletmesi ile görüşülmüştür. 35 sorudan oluşan veri toplama formlarından elde edilen veriler SPSS paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Bu analizler ile ilk olarak işletmelerin lojistik faaliyetlerinin mevcut durumu ve temel lojistik faaliyetlerinin işleyişi ortaya konulmuştur. İkinci olarak ise bu veriler kapsamında çalışma başında oluşturulmuş olan dokuz adet hipotezin doğruluğu test edilmiştir. Çalışma sonucunda bahsedilen hipotezlerden sekizi anlamlı bulunmuştur. Ayrıca sektördeki uygulayıcılara katkı sağlayabilecek sonuçlar elde edilmiştir. Söz konusu sonuçlardan en dikkat çekici olanları; İnegöl'de hizmet veren lojistik şirketlerin yetersiz bulunması ve lojistik şirketlerde ve mobilya işletmeleri bünyesinde çalışan personellerin eğitim kalitesinin arttırılması gerektiği yönündeki sonuçlardır.
Özet (Çeviri)
Furniture industry is one of the few sectors that are in the process of rapid development in the last decade and do not have foreign trade deficit. Sector aims to be the tenth largest furniture manufacturer in the world and to have 10 billion $ export revenues. Undoubtedly to achieve these targets will be more possible with improving and developing current supply chain management and logistics management activities. In this study, İnegöl furniture sector logistics activities which perform fifteen percent of Turkey's total furniture exports were analyzed. The aim of this study is to analyze logistics activities of furniture companies which are operating in İnegöl, reveal their functions and identify their logistics business profiles. The objective of the study is to develop new alternatives to the logistics activities of enterprises operating in İnegöl furniture industry and to contribute to the practitioners in the furniture and logistics industry. In this study firstly literature review was conducted about supply chain management and logistics management issues and infrastructure was established about logistics activities which were implemented in furniture industry. Secondly literature, archives and statistical reports were reviewed about issues related to World, Turkey and İnegöl furniture industry. With blending datas which were obtained from these resources next three chapters were established in research. In the last part of the study 62 furniture businesses from İnegöl were interviewed. Datas obtained from the data collection form that included 35 questions were analyzed through SPSS package programme. With these analyses firstly businesses logistics activities' current situation and the functioning of basic logistics activities were revealed. And secondly 9 hypotheses validity that were formed under these data in early stages of this study were tested. Eight of these hypotheses which were shown in the result of study results were found meaningful. Moreover the results that may contribute to the practitioners in the industry were obtained from this study. The most striking results from the study are; inadequacy of logistics companies that are serving in İnegöl and necessity of increasing the quality of the employee working in logistics or furniture companies in İnegöl.