The historical archaeology of the Early Ottomans: A new perspective on arguments about the foundation of the Ottoman Empire
Erken Osmanlıların tarihsel arkeolojisi: Osmanlı İmparatorluğu'nun kuruluşuna dair tartışmalara yeni bir yaklaşım
- Tez No: 389134
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM İNALCIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 356
Özet
Bu çalışma, Erken Osmanlı Döneminin sosyo-ekonomik yapısını değerlendirmeyi amaçlamaktadır ve bu değerlendirme Erken Osmanlı Devletini ve onun kuruluşunu yeniden inşa ederken arkeolojik bir yaklaşıma dayanmaktadır. Bu bağlamda, Eskişehir ve Bilecik arasındaki bölgenin Geç Bizans Döneminden Erken Osmanlı Dönemine geçişteki yerleşim düzeni ve bu düzenin yerleşim dağılımı ve değişimi üzerindeki yansıması analiz edilecek ve bölgedeki Erken Osmanlı manzarasının yeniden inşası üzerinden arkeolojik ve tarihsel verilerin kullanımı izah edilecektir. Tezde, ilk olarak Geç Bizans ve Erken Osmanlı dönemleriyle ilişkili seramik ve mimariyi kapsayan arkeolojik kanıtlar incelenmiştir. İkinci bölümde, Malazgirt Savaşından Bafeus Savaşına kadar geçen dönemin tarihsel verilerinin analizi tartışılmıştır. Bu iki bölümde ortaya konulan veriler üzerinden, Eskişehir ve Bilecik illerinde yapılmış olan arkeolojik yüzey araştırmasında toplanan veriler incelenmiştir. Bu inceleme sırasında, veriler tarihsel arkeolojinin yöntembilimi içerisinde tartışılmış ve özellikle arkeolojik maddi kültürleri ve tarihsel metinleri birlikte ele almaya dayanan belgesel arkeoloji açısından ele alınmıştır. Son olarak, bu çalışma, araştırılan alandaki Erken Osmanlı Dönemi yerleşim düzeni ve bu düzenin uç kültürel atmosferi ile karakterize olan sosyal ve kültürel fenomeni araştırılmaktadır. Araştırılan alan, yeni gelen Türkmenlerin ve yerel Bizans'ın kültürel yapıları arasında karşılaşma ve etkileşim alanıdır. Bu iki kültürel yapının yerleşim düzenine etkisi topografyadaki yerleşim stratejisine ve bu iki toplumun sınırdaki sosyal ve ekonomik fenomenlerine dayanmaktadır. Bu bağlamda, bölgenin sınırlı ve sorunlu topografyası ve pastoral sosyo-ekonomik yapısı, kültürel, politik ve ekonomik yapılarını belirlemiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to evaluate the socio-economic structure of the Early Ottoman Period, and is based on an archaeological approach to reconstructing the early Ottoman state and its foundation. In this context, the settlement patterns of the region between Eskişehir and Bilecik and their reflection on settlement distribution and modification from the Late Byzantine to Early Ottoman Periods will be analyzed and interpreted using archaeological and historical data through the reconstruction of the Early Ottoman landscape in the region. The dissertation first examines archeological evidence relating to the Late Byzantine and Early Ottoman periods, including pottery and architecture. In the second part, it presents the extant evidence for and critical analyses of the relevant historical data dating a period from Mantzikert to Bapheus Battles. Through these evidences, the collected data from archaeological survey in the research area in Eskişehir and Bilecik provinces are analyzed. In this analysis, the data is discussed in the methodology of historical archaeology, especially documentary archaeology based on examining archaeological artifacts and historical texts together. Lastly, this study investigates the settlement patterns of Early Ottoman State in the research area and its reflection of social and cultural phenomenon characterized by the frontier (uç) cultural atmosphere. The research area was the conjunction and interaction area for two main cultural complexes, which were newcomers Turkmens and local Byzantines. The effect of these two cultural complexes to the settlement pattern was based on settlement strategies in the topography and the frontier social and cultural phenomenon in the both societies. In this context, the restricted and problematic topography and the pastoralist system determined the cultural, political and economic landscapes.
Benzer Tezler
- Cumhuriyet Döneminde arkeolojiye bakış: 1923-1940
A look at archaeology during the Republic Period: 1923?1940
ZEYNEP OMAY KOCA
Yüksek Lisans
Türkçe
2012
Arkeolojiİstanbul ÜniversitesiAtatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
PROF. DR. OKTAY ASLANAPA
- Ejderhanın motif olarak gelişimi ve Osmanlı sanatında kullanımı (1453-1600)
Başlık çevirisi yok
CANDAN ÜLKÜ
- Langa Yenikapı dolgu alanı ve Yalı Mahallesi (1750-1900)
The Langa Yenikapı land reclamation area and the formation of Yalı Neighborhood (1750-1900)
AYHAN HAN
- Türkiye'de sanat/mimarlık tarihi disiplininin kuruluşunda Ernst Diez ve 'Türk sanatı'
Ernst Diez and his 'Turkish art' in the establishment of the art/architecture history discipline in Turkey
CEREN VERBOWSKI
Yüksek Lisans
Türkçe
2015
Mimarlıkİstanbul Teknik ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. VESİLE GÜL CEPHANECİGİL
- 19. yüzyıl mimarlığında Alman mimari etkinliği
German architectural activity in 19th century İstanbul
MERYEM MÜZEYYEN FINDIKGİL DOĞUOĞLU