16MnCr5 (1.7131) sementasyon çeliğinin tin kaplamalı karbür takımla tornalamasında kesme performansının değerlendirilmesi
Investigation of cutting tool performance while turning 16MnCr5 (1.7131)with tin coated carbide cutting tool
- Tez No: 389579
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Machining, Cutting force, Surface Roughness, Cutting Performance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Tez çalışması kapsamında; 16MnCr5 (1.7131) malzemesinin tornalama işlemi esnasında oluşan kesme kuvveti, pürüzlülük değerleri ölçülmüştür. Deneyler için 40 mm çapında 16MnCr5 sementasyon çeliği kullanılmıştır. İşleme deneylerinde; Kesme derinlikleri; 1,5, 1,75, 2 mm Kesme hızları 350, 375, 400 m/dak ve İlerleme değerleri 0,1; 0,15; 0,2 mm /dev olacak şekilde işleme değişkenlerine sahip TNMG 160408 RN kodlu kesici uç ve MTJNR 2525 M16N kodlu kater kullanılmıştır. Kesici uç kalitesi Kennametal KC9125 ( ISO P20)'dir. Bu değerlerin kombine edilmesi sonucunda 27 farklı deney gerçekleştirilmiş olup, bu deneyler neticesinde optimum değerler tespit edilmiştir. Her bir deney için kesme kuvveti değerleri ve pürüzlülük değerleri elde edilmiştir. Deney sonuçları incelendiğinde 1,5 mm kesme derinliği, 400 m/dak kesme hızı ve 0,1 mm/dev ilerleme değerlerinde; 0,627 µm ile en düşük yüzey pürüzlülük değeri ve 429 N'luk en küçük kesme kuvveti ile optimum değerler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, cutting force and roughness values of 16MnCr5 (1.7131) material were determined during the process of turning. 16MnCr5 cementation steel, 40 mm diameter, was used in the experiments. In the experimental studies; Cutting depths; 1,5, 1,75, 2 mm Cutting speeds 350, 375, 400 m/min Feeding values 0,1; 0,15; 0,2 mm /rev with these variable process TNMG 16040RN cutting tool and MTJNR 2525 M16N holder was used. Cutting tool grade is Kennametal KC9125 ( ISO P20) 27 different experiments were realized by taking this combination values. Optimized values were found as a result of these experiments. Cutting force and roughness values were obtained for each experiment. The case of 1,5 mm cutting depth, 400 m/min cutting speed, 0,1 mm/rev feeding value were determined as the optimum values with 0,627 µm and 429 N were the lowest surface roughness and the lowest cutting force values, respectively.