AISI 7131 çeliğinin borlanması ve karakteristik özelliklerinin belirlenmesi
Boronizing and investigation of characteristic properties of AISI 7131
- Tez No: 739258
- Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mekanik özellikler, Borlama, Borür kinetiği, 16MnCr5 çelik, Mechanical properties, Boriding, Boride kinetics, 16MnCr5 steel
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine ve İmalat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışmada, 16MnCr5 çelikleri kutu borlama işlemine tabi tutulmuştur. Numuneler 2, 4 ve 6 saat boyunca 850, 900 ve 950°C sıcaklıklarda bir elektrik rezistans fırınında atmosfer basıncı altında Ekabor-II ile borlanmıştır. Yapılardaki bor tabakaları, optik mikroskop, taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve X-ışını kırınımı teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Bor tabakalarının kalınlığı, borlama parametrelerinin bir fonksiyonu olarak 24 ila 159 µm aralığında ölçülmüştür. 950°C'de gerçekleştirilmiş 6 saatlik borlamadan sonra bor tabakasının sertliği yaklaşık 1940 HV0.1 iken, matrisin sertliği ise yaklaşık 401 HV0.1 olarak belirlenmiştir. Gerçekleştirilen çekme testleri, hem akma dayanımlarının hem de nihai çekme dayanımlarının arttığını göstermiştir; ancak bor içeriğinin artmasıyla çekme sünekliliğinin azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca bor tabakasına ait oluşum hızının, borlama süresine sıkı bir şekilde bağlı olduğu ve parabolik bir karakter sergilediği gözlenmiştir. Deneysel sonuçlardan aktivasyon enerjisi ve ön-üstel sabit deneysel sonuçlardan tahmin edilmiştir ve sırasıyla 243.6 kJ/mol ve 3.75x10-2 m2 /s olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the 16MnCr5 steels have been subjected to the pack-boriding process. The samples were borided in an electrical resistance furnace at temperatures of 850, 900 and 950°C, during 2, 4 and 6 h. with Ekabor-II under atmospheric pressure. The studies on the boride layers were carried out by optical microscope, scanning electron microscope (SEM) and X-ray diffraction. The thickness of the boride layers was measured 24 to 159 µm as a function of boriding parameters. The hardness of boride layer was about 1940 HV0.1 after boriding for 6 h at 950°C, while the hardness of the matrix was only around 401 HV0.1. Tensile tests showed that both the yield strengths and the ultimate tensile strengths increase; however, the tensile ductility decreases with the increase of boron content. It was also observed that the rate of the boride layer formation was strongly dependent on boriding time, and had a parabolic character. Here, the activation energy and pre-exponential constant are estimated from the experimental results, and are 243.6 kJ/mol and 3.75x10-2 m2 /s, respectively.