Ekstra E vitamini ilave edilen yemlerin buz prenses balığının (Pseudotropheus socolofi Johnson, 1974) büyüme ve üreme performansı üzerine etkileri
Effects of extra vitamin e added feeds on growth and reproductive performance of pindani (Pseudotropheus socolofi Johnson, 1974)
- Tez No: 389618
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TULİN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Cichlidae, Pseudotropheus socolofi, E vitamini, büyüme, üreme, Cichlidae, Pseudotropheus socolofi, vitamin E, growth, reproduction
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışmada, E vitaminin süs balıkları ticaretinde yüksek ekonomik değere sahip buz prenses balığının (Pseudotropheus socolofi Johnson, 1974) büyüme ve üreme performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Malawi çiklitlerine özel ve ekstra E vitamini ilave edilmeden hazırlanmış bir rasyona farklı oranlarda E vitamini ilave edilmiştir. İki aşamalı olarak yürütülen çalışmanın ilk aşamasında, rasyon içeriğindeki hammaddeler dolayısıyla 121,33±4,60 mg/kg oranında E vitamini içeren ticari rasyona (kontrol), 50, 100 ve 150 mg/kg E vitamini ilave edilerek juvenil (2,96±0,04 g) buz prenses balıkları 12 hafta süre ile beslenilmiş ve büyümeleri değerlendirilmiştir. Büyüme denemesi sonuçları, rasyona farklı oranlarda ekstra E vitamini ilave edilmesinin buz prenses balığında büyüme performansını önemli derecede etkilemediğini göstermiştir. Büyüme denemesi sonunda üreme olgunluğuna erişen bireyler, çalışmanın ikinci aşamasında 6 dişi: 2 erkek oranında kendi E vitamini gruplarında devam edecek şekilde yeniden akvaryumlara stoklanmış ve üreme performansları 12 hafta boyunca takip edilmiştir. Rasyona farklı oranlarda ekstra E vitamini ilave edilmesi anaç dönemde de buz prenses balığının büyümesini etkilememiştir. Ama rasyondaki miktarın üzerine 100 mg/kg oranında ekstra E vitamini ilave edilmesi üreme performansını artırmış, bu oranın üzerinde ekstra E vitamini ilavesi ise (150 mg/kg) artan üreme performansında hafif düşüşlere sebep olmuştur. Sonuç olarak yapılan bu çalışma buz prenses balığının juvenil ve ergin dönemlerde optimal büyümesi için rasyonda bulunması gereken E vitamini miktarının 121,33±4,60 mg/kg veya daha düşük olabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, daha iyi bir üreme performansı için anaç balıkların oogenez ve üreme dönemi süresince daha yüksek oranda (219,30±2,89 mg/kg) E vitamini içeren rasyonlarla beslenmesi gerektiğini, fakat bu oranın üzerinde E vitamini seviyelerinin üreme performansını düşürebileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of vitamin E on growth and reproductive performance of pindani (Pseudotropheus scolofi Johnson, 1974), having high economical value for aquarium trade, were investigated. For this purpose, vitamin E at different ratios was added to a commercial diet specifically formulated for Malawi Cichlids and prepared without adding any extra vitamin E. At the first step of this two phased study, juvenile pindani (2.96±0.04 g) were fed the commercial diet which contained 121.33±4.60 mg/kg vitamin E (control) due to its' ingredients or extra vitamin E (50, 100, 150 mg/kg) added commercial diet for 12 weeks and their growth were evaluated. Results of the growth experiment demonstrated that adding different ratios of extra vitamin E to the diet did not significantly affect growth performance of pindani. Fish maturing at the end of the growth experiment were restocked into aquariums according to their vitamin E feeding groups with a ratio of 6 female: 2 male. Their reproductive performance was followed for 12 weeks. Adding different ratios of extra vitamin E to the diet did also not significantly affect the growth of pindani at brood stage. Yet, adding 100 mg/kg extra vitamin E to the diet significantly increased the reproductive performance of pindani, whereas increasing the vitamin E content above that level by adding 150 mg/kg extra vitamin E caused slight declines. In conclusion, results of this study demonstrat ed that for optimal growth, juvenile and adult pindani diets could contain 121.33±4.60 mg/kg or lower amount of vitamin E. Together with this, for a better reproductive performance, brood fish should be fed diets containing higher amount of vitamin E (219.30±2.89 mg/kg) during gametogenesis and spawning, but vitamin E ratios above that level might lower reproductive performance.