Didim Akbük kıyılarında dağılım gösteren Loligo vulgaris Lamarck, 1798'in üreme biyolojisi
Reproductive biology of Loligo vulgaris Lamarck, 1798 (Cephalopoda: Teuthida) off the coastal area of didim akbuk ( Aegean Sea)
- Tez No: 389617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA BAHADIR ÖNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Biyoloji, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Biology, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Cephalopoda, Teuthida, Loligo, üreme biyolojisi, Cephalopoda. Teuthida, Loligo, Reproductive Biology
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 34
Özet
Bu çalışmada 2012-2014 yılları arasında Didim Akbük kıyılarından balıkçılar tarafından, uzatma ağlarıyla 60 metreden avlanmış 248 (148 dişi, 100 erkek) adet Loligo vulgaris türü temin edilmiş ve üreme biyolojisi incelenmiştir. Kuzeydoğu Atlantik ve Akdeniz'de sirkalittoral zon ile batiyal zonun üst bölgesi arasında dağılım gösteren Loligo vulgaris, kafadancaklıların (Mollusca: Cephalopoda) Teuthida ordosuna üyedir. Elde edilen örnekler, soğuk kasalarda taşınıp, derin dondurucuya alınmış laboratuar çalışmasına kadar balıkçılarda bu şekilde muhafaza edilmiştir. Örnekler balıkçılardan alınıp laboratuar ortamına getirildikten sonra, oda sıcaklığında çözülmeye bırakılmıştır. Çözülen örneklerde ilk olarak, dişi ve erkek bireyler ayrılmış, toplam vücut ağırlıkları (BW) alınmış (0,01 g hassasiyetle) ve manto boyları ölçülmüştür (ML, 1mm hassasiyetle). Dişilerde gonad ağırlıkları (GW) ve nidamental bez ağırlığı (NİW), erkeklerde gonad ağırlığı (GW) ve spermatoforik kompleks ağırlığı (SOCW) 0,0001g hassasiyette ölçülmüştür. Arazi çalışmaları sonucu av yasağı nedeniyle yaz mevsimine ait örnek elde edilememiştir. Elde edilen örnekler derin dondurucularda bekletildiğinden ötürü, fekondite çalışması yapılamamıştır. Verilerin ışığında Loligo vulgaris'in üreme döngüsünü belirlemek için gonadosomatik indeks (GSI=(GWx100/BW)) değerleri hesaplanmıştır ölçüm değerlerinin temel istatistiksel verileri alınmış ve aralarındaki ilişkiler belirlenmiştir. Gonadosomatik indeks değerleri göz önüne alındığında bu türün üreme sezonunun sonbahar sonu ve ilkbahar başlangıcı olduğu düşünülse de yıl içersinde olgun bireylere rastlanmasından dolayı yıl boyunca aralıklı zamanlarda üreyebildikleri düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The European squid is a neritic, semi-demersal species, which undertakes distinct horizontal and vertical migrations, depending on the environment.Loligo vulgaris is known one of the most economical Cephalopod in the phylum Mollusca. The European squid or common squid (Loligo vulgaris) is a large squid belonging to the family Loliginidae. It occurs abundantly in coastal waters from the North Sea to at least the west coast of Africa. This species lives from sea level to depths of 500 m. Its mantle is up to 40 cm (16 in) long. The species is extensively exploited by commercial fisheries. The population biology of Loligo vulgaris in Aegean waters is described based on monthly samples from the fishery obtained during the period October 2012 - April 1992. Maturity was assessed using a maturity scale and indices. In order to determine their reproductive behaviors and the seasonal gonadosomatic index value were examined. It was observed that the spawning period of L. vulgaris covers the whole year with two maxima in Novemberr-December and April-May.