Mobilya sektöründe ihracat sorunlarını belirleyen faktörler
Factors that determine the export issues in the furniture industry
  1. Tez No: 389622
  2. Yazar: BURCU ENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇOLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Mühendislik Bilimleri, İşletme, Wood Products, Engineering Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Mobilya Endüstrisi, Markalaşma, Üretim, İhracat Sorunları, Dış Ticaret, Furniture Industry, Branding, Production, Export Issues, Foreign Trade
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
İhracat, günümüzde hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkeler açısından çok önemlidir. İhracat, ülke ekonomisinin gelişmesinde ve refah seviyesinin artmasında da kilit bir faktör olmaktadır. Dolayısıyla bütün ülkeler ihracata büyük önem vermektedirler ve ihracat yapılarının gelişmesi için uluslararası stratejilerini belirlemektedirler. İhracatın artması, milli geliri çoğaltmakta ve ülkedeki dar gelir boğazının da ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak suretiyle ekonomik kalkınmaya destek olmaktadır. İşletmeler açısından ihracat, eldeki kaynaklarını etkin kullanmasına, atıl kapasitesini azaltmasına, işletmenin büyümesine ve buna bağlı olarak hedeflerini gerçekleştirmesine olanak sağlar. Bunun yanı sıra ihracat işletmeler için olduğu kadar ülke ekonomileri içinde çok büyük önem taşımaktadır. Ülke ekonomisi açısından en önemli konulardan biri istikrarı sağlamaktır. İstikrar konusunda kalıcı çözüm yollarından birisi yine ihracattır. Türkiye mobilya endüstrisinde ihracat konusunda başarılı yada başarısızlığın hangi faktörlere bağlı olduğu, işletmelerin yaptıkları ihracatı hangi unsurları etkilediği, ne gibi problemlerle karşılaşıldığına yönelik mevcut durumun saptanması ve tespit edilen problemlerin çözümüne katkı sağlayacak önerilerin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada, mobilya endüstrisinin gelişmiş olduğu illerde tesadüfî olarak seçilen işletmelerin yöneticilerine anket uygulaması yapılmış ve istatistiksel programlar aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışmada, işletmelerin ihracatını arttırmaya yönelik faaliyetleri değerlendirildiğinde önem sırasına göre; pazar araştırması yapmak, uluslararası kalite standartlarında ürün üretmek, verimliliği arttırmak, reklam faaliyetleri ve marka imajı oluşturmak, yurtiçi ve yurt dışı ihtisas fuarlarına katılmak, yurt dışında ofis mağazası açarak çalışmalarını sürdürmekte olduklarını belirtmişlerdir. Sektör ağırlıklı olarak KOBİ'lerden oluştuğu için tanıtım, pazarlama gibi konular firma içerisinde mevcut imkânlarla/elemanlarca yürütülmeye çalışılmakta ve dış piyasalarda yetersiz kalınmasına sebep olmaktadır. İşletmelerin yurtdışındaki markalaşma faaliyetlerinde yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. İşletmelerin ihracat yaparken karşılaştıkları güçlüklerin önem oranlarına göre; uzman personel eksikliği, finansal yetersizlik, kapasite yetersizliği, uluslararası pazarlardaki rekabet, danışmanlık hizmeti veren kuruluşların pahalı oluşu, danışmanlık hizmeti veren kuruluşların olmayışı, formalitenin çok olması, taşıma ve taşımacılık sorunları belirgin olarak ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Increasing exports, to replicate the national income and by contributing to the elimination of the low income of the narrow strait in the country is supporting economic development. Export in terms of business, usage of the available physical and human resources effectively and reducement of the idle capacity, the company's growth and allows the realization of the objectives accordingly. The country's economy as much as it is for businesses as well as the export is of great importance in it. One of the most important issues for the country's economy is to ensure stability. Export is one of the permanent solutions for stability.In this study, a survey of randomly selected as the business manager of the furniture industry in the province have developed applications made and analyzed by means of statistical programs. Success or unsuccess in the export in the Turkey furniture industry to be due to factors which businesses affected which elements of their exports, nor as to determine the current status for that encountered problems and will contribute to the solution of the problems found is aimed to develop the recommendations. Export today is very important in terms of both developing and developed countries. Also, it is a key factor fort he development of the country's economy and welfare. Therefore, all countries are strongly committed to export and international strategies are determined for the development of export structure. Activities aimed at increasing the export of businesses that obtained in the study in order of importance when considered; conduct market research, to produce products of international quality standards, to increase productivity, create advertising campaigns and brand image, to participate in national and international trade fairs, continue their studies abroad by opening the office store they are stated. The sector which worked on, is mainly composed of SMEs due to the fact that in these firms such issues as marketing and promotion run within the existing possibilities/ personnels so that it leads to the inadequancy in the foreign markets. Branding of business activities abroad has reached the conclusion that inadequate. According to the challenges they face when exporting importance of business rates; lack of trained personnel, financial inability, lack of capacity, competition in the international market, consisting of the issuer expensive consulting services, providing counseling the lack of organization, so that the formalities, handling and transportation problems have emerged as significant.