Yatak üretimi yapan bir mobilya işletmesinde iş gören verimliliğinin düşmesine yol açan iş zaman kayıplarının belirlenmesi ve simülasyon yöntemi ile kapasite artırımı
Determination of work time losses leading to a decrease in the productivity of the workers in a furniture manufacturing company producing beds and capacity increase by simulation method
- Tez No: 579919
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Mobilya Sektörü, Simülasyon, Atölye Tipi Üretim Sistemi, Kapasite Artırımı, Furniture İndustry, Simulation, Workshop Type Production System, Increase İn Production Capacity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türkiye; hızla artan nüfusu, avantajlı coğrafyası, avantajlı coğrafyanın ihracata katkıları ile dünya çapındaki gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. Ülkemizde harekete geçen en önemli sektörlerden biri de hiç kuşkusuz, yatak sektörüdür. Son yıllarda yatak sektöründe yaşanan gelişmeler, yenilikler ve sektörün örnek dayanışması, yatak sektörünü olumlu yönde etkileyen faktörler olmuştur. Ancak yatak sektörü, fazla işgücü gerektiren karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu yüzden yatak üreten işletmelerin, düşük verimlilik, ürün miktarının azlığı ve üretim planlama zorluğu gibi sorunları vardır. Mobilya endüstrisinde, verimliliği olumsuz etkileyen faktörlerin, verimliliği düşürmesi dolayısıyla önleyici tedbirler alınmalıdır. Mobilya endüstrisinde verimin düşmesine neden olan kayıp iş zamanlarında etkili iki temel faktör vardır. Bunlardan birincisi, yönetimden ve iş görenlerden kaynaklanan iş zaman kaybı, diğeri ise, ürünün tasarımı ve üretim yöntemleri hatalarından kaynaklanan iş zamanı kayıplarıdır. Mobilya endüstrisinde meydana gelen iş zamanı kayıplarının araştırılması alınacak önlemler açısından önem taşımaktadır. İşgücü kayıplarının yoğunluğu ve sebep-sonuç ilişkileri açısından araştırılması uzun yıllardan beri diğer ülkelerde ve ülkemizde de yapılmaktadır. Ancak mobilya işletmelerinde böyle bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmada; büyük ölçekli bir mobilya işletmesinde iş gören verimliliğinin düşmesine yol açan iş zamanı kayıplarının bulunması ve çözümlerinin üretilmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmada atölye tipi üretim yapan ve işgücü yoğun olan özel bir yatak işletmesinin“A Grubu”yatak üretim hattı ele alınmıştır. Bu çalışma kapsamında; Mevcut üretim sisteminin ARENA simülasyon yazılımıyla modellenmiş, Üretim miktarını kısıtlayan kayıplar belirlenmiş, Kayıpların yaşandığı noktalarda iyileştirmeler yapılmış, Mevcut kapasitenin arttırılmasını sağlayacak yollar alternatifler türetilmiş ve oluşturulan bu iki senaryodan, birinci senaryo“A Grubu”yatak üretim miktarının kapasitenin yaklaşık 32 adet (% 65,31) artarak toplam üretim kapasitesinin 81 adede çıktığı gözlemlenmiş, Belirlenen yolların alternatiflerin ARENA simülasyon yazılımıyla modellenmesi ve elde edilen sonuçların analizi ile üretim kapasitesinin artırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Turkey; with its rapidly growing population, advantageous geography and the contribution of advantageous geography to exports, it continues to develop worldwide. Undoubtedly, one of the most important sectors acting in our country is the bedding sector. The developments, innovations and exemplary solidarity of the mattress sector in recent years have been the factors affecting the mattress sector positively. However, the bed sector has a complex structure that requires more labor. Therefore, bed producing enterprises have problems such as low productivity, low product quantity and difficulty in production planning. In the furniture industry, preventive measures should be taken, as factors affecting productivity negatively reduce productivity. In the furniture industry, there are two main factors that are effective in lost work times, which lead to a decrease in productivity. The first is the loss of work time caused by management and employees, and the other is the loss of work time due to product design and manufacturing methods errors. Investigation of work-time losses in the furniture industry is important in terms of measures to be taken. The investigation of labor losses in terms of intensity and cause-effect relationships have been carried out in other countries and in Turkey for many years. However, no such study has been found in furniture enterprises. In this study; it is aimed to find work time losses that cause decrease in productivity of workers and to create solutions in a large scale furniture company. In this study, Group A mattress production line of a private mattress enterprise which is workshop type and labor intensive is discussed. The scope of this work is; Modeled with ARENA simulation software of the current production system, Losses limiting the amount of production are determined, Improvements were made at the points where the losses occurred, Alternatives have been derived from ways to increase the existing capacity, and from these two scenarios, the first scenario Grubu Group A "bed production capacity increased by 32 (65.31%) and total production capacity increased to 81, It is aimed to model the alternatives of the identified paths with ARENA simulation software and increase the production capacity by analyzing the results obtained.