Türk kadının elektrikli küçük mutfak aletleri ile ilişkisinin tasarım ve kullanım beklentileri bağlamında değerlendirilmesi
An evaluation about the relationship of small electric kitchen appliances and the context of their employment expectations for Turkish women
  1. Tez No: 389637
  2. Yazar: SİNEM SİRİŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELHAN YALÇIN USAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
  6. Anahtar Kelimeler: Endüstri tasarımı, mutfak, elektrikli mutfak aletleri, kadın, Industrial design, Kitchen, electrical, kitchen appliances, women
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Türk toplumu açısından yemek pişirmek ayrı bir kültürdür ve önemli bir yere sahiptir. Bundan dolayı bu eylemin gerçekleştiği mekan konut içerisinde ayrı bir öneme sahiptir. Tarihsel süreç içerisinde Türk konutundaki mutfak da fiziksel ve kültürel olarak birçok değişime uğramıştır. Bu değişimlerde teknolojinin yanı sıra sosyal ve siyasi gelişmeler de etkili olmuştur. Geleneksel konutta özelleşmemiş olan mutfak modernleşmeyle birlikte konutun içerisinde ayrı bir mekan olarak kurgulanmış ve içerisindeki donatı elemanları ile konuttaki modernleşmenin temsili olmuştur. Mutfakta en önemli yardımcılar elektrikli mutfak aletleridir. Günümüzde hayatın vazgeçilmez unsurlarından birisi olmuş ve yaşamımıza birçok kolaylık getirmiştir. Çalışma hayatında kadınların da yer almaya başlaması mutfaklarda kısa sürede daha fazla iş yapılması gereksinimini de beraberinde getirmiştir. Bu durum dikkate alındığında küçük elektrikli mutfak aletleri oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu noktadan hareketle bu çalışmada mutfakta kullanılan küçük elektrikli ev aletlerinin kullanımı ve ürün seçimininde dikkat ettikleri alanlara yönelik anket yapılmıştır. Yapılan çalışmada İstanbul ili Mecidiyeköy, Dikilitaş ve Beşiktaş semtlerinde yaşayan ve/veya çalışan 62 kadın ile görüşülmüştür. Çalışma sonucunda kadınların en çok kullandığı aletlerin sırasıyla su ısıtıcısı (kettle), doğrayıcı-karıştırıcılar, mikser ve mutfak robotu olduğu görülmüş, cihazların genellikle günlük yemek yapımında kullanıldığı ve fonksiyonelliğe önem verildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cooking is a different culture and has an important place in terms of Turkish society. That's why; the home venue where this action has occurred has a different significance. The kitchen space of Turkish house had faced physical and cultural changes throughout the historical process. As well as technological, social and political changes have also been effective in these changes. The kitchen which was unspecialized in traditional houses has changed into a separate space in the house with the modernization process and the accessory elements inside represent the modernization in the house. Electric kitchen appliances in the kitchen are the most important helpers. These appliances have become indispensable for life and brought many conveniences to our lives in today. Women began to take place in working life that this situation has brought more work requirement in a short time in the kitchen. Considering this case, electrical kitchen appliance has a very important place. From this point, we aimed to identify the electrical appliances used in the kitchen and thoughts about them in this study. For this purpose, 62 women living and working in Mecidiyeköy, Dikilitas and Besiktas districts in Istanbul province were interviewed. As a result of the study it has seen that the most used electrical appliances in the kitchen are respectively; kettle, chopper-mixers, mixer and food processor and it has also determined that appliances generally used for daily cooking and functionality is important.