Türkiye'nin güncel kültür-sanat politikası ve opera sanatı
Current cultural politics and opera art in Turkey
- Tez No: 389795
- Danışmanlar: PROF. DR. SİMTEN GÜNDEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Performing and Visual Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültür Politikası, Yerel Yönetimlerin Kültür Yönetimi, TÜSAK, Devlet Opera Balesi, Culture, Cultural Politics, Culture Management of Local Governments, TUSAK, State Opera and Ballet
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Politikaları ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Toplumsal mirasların en önemlilerinden kültür insanın yaşamı anlama ve anlamlandırma süreçlerinin kümülatif bir parçasıdır. Kültürel birikimin gelecek nesillere aktarılması varlığının başat koşuludur. Modern toplumsal sistemlerde devlet bu aktarımın gerçekleştirilmesinden sorumlu bir aktördür. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin 27. Maddesinin her bireyin kültüre ulaşma, güzel sanatlardan yararlanma, bilimsel gelişime katkı sağlama ve faydalanma hakkını temek haklardan biri olarak savunması aynı zamanda kültürün aktarılarak çoğaltılması ve desteklenmesi devletin görevi haline getirmektedir. Devletin bu ödevi nasıl yerine getireceği, getirmesi gerektiği sorusunun cevabı uluslararası platformda resmi olarak ilk 1950lerin sonlarına doğru UNESCO toplantılarında tartışılmaya başlandı ve bu tartışmalar kültür politikası kavramını doğurdu. Kültür politikası kavramı kalkınmanın ayrılmaz bir parçası olarak görülmeye başlandığından beri ülkelerin bu yönde çeşitli siyasi ve ekonomik politikalar geliştirdiği bilinmektedir. Bu bağlamda, çalışmanın amacı ülkemizin yakın zamanlı hükümet ve ulusal programlar ile kalkınma planlarında kültür politikası haritasını çıkarmak, yerel yönetimlerin kültür yönetimini incelemek, Kültür ve Turizm Bakanlığının en güncel kültür politikası çalışması Türkiye Sanat Kurumu Yasa Tasarısını (TÜSAK), tasarının Devlet Opera Balesi kurumu ve sanatçılarına etkilerini çalışmaktır. İncelemenin sonunda yeni bir opera kurumu için geliştirilen model sunulacaktır.
Özet (Çeviri)
One of the most important social heritages, culture is the cumulative component of humans' interpretation and elucidation processes of life. Transference of cultural accumulation is the sine qua non of its existence. In modern societies, governments have a leading role in the conveyance of culture. Universal Declaration of Human Rights Article 27's advocating individuals' free participation to social cultural life of the community, enjoying the arts and sharing in scientific advancement; concurrently, makes cultural support and investment a governmental duty. The first formal answer to the question of how governments should officiate this duty initially inquired in UNESCO meetings and those meetings rendered the concept of cultural politics. Countries have been striving to develop political and economic policies regarding cultural investment since it is deemed as the indispensable part of growth. In this regard, this study aims to analyse current cultural politics of Turkey through not only government, development and national programmes but also local authorities' cultural management. TÜSAK, the latest proposal of Ministry of Culture and Tourism, with its effects on State Opera Ballet General Directorate and member artists are examined. In the final part of the analysis a new model for opera institution is offered.