İşletmelerde finansal performans değerlendirme aracı olarak ekonomik katma değer (EVA) ve BIST'te bir uygulama
In corporates, economic value added as a measure of financial performance and an application in BIST
  1. Tez No: 389817
  2. Yazar: ALİ FUAT ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Financial Performance, Share Certificate, Economic Value Added
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmada şirket ve hisse performansını ölçen Ekonomik Katma Değer yöntemi incelenmiştir. Ekonomik Katma Değer (EKD) kavramını ortaya çıkaran temel sebep şirket yatırımcılarının doğru bilgi ihtiyacıdır. Bu kişiler şirkete yatırım yapmak ve bunun karşılığında kar elde etmek istemektedirler. Bu nedenle işletme sermayesinin gelişimini dönemsel olarak doğru bir şekilde izlemeleri gerekmektedir. Çalışmamızda, tüm bu temel ihtiyaçlara cevap verebileceği iddiasıyla ortaya konulan EKD hakkındaki teorik yaklaşımlara yer verilmiş, nasıl hesaplandığı, kavramı oluşturan faktörler üzerinde durulmuştur. EKD'nin piyasa katma değeri (PKD) ile ilişkisi irdelenmiş ve diğer performans ölçütleri hakkında bilgi verilmiştir. Teorik bilgilerden hareketle, hisse senetleri BIST'te işlem gören Metal Eşya, Makina Endeksinde işlem gören firmaların hisse senedi fiyatları ile Ekonomik Katma Değerleri arasındaki ilişkinin doğruluğu araştırılmıştır. Çalışmada, hisse senedi getirisi ile EKD arasında bir ilişki olmadığı, hisse senedi getirisini EKD ile açıklamada yetersiz kalacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research project identifies whether there is a relationship between Economic Value Added (EVA) and stock prices. The main reason of occurrence of Economic Value Added is company inventors' need of correct information. These people are investing in the company and they want to earn a profit in return. Therefore it is necessary to monitor the development of working capital periodically correctly. In our study, all laid out on the claim that the EVA answer these basic needs that are given to the theoretical approach, how it is calculated, focused on the factors that constitute the concept. The relationship between the EVA and market value added (MVA) were examined, also information was given about the other performance measures. Moving from theoretical knowledge, it is studied that the accuracy of the relationship between stock prices and Economic Value Added of the firms operating in Metal Products, Machinery and Equipment Construction Sector which stock shares are traded on BIST. In this study, it was seen that there was no relationship between stock returns and EVA and we can't explain stock returns by using EVA.