Konaklama işletmelerinde fiyatlandırma davranışlarını belirleyen faktörler ve yöresel fiyatlar ile dünya fiyatlarının fiyat belirlemedeki nispi önemleri üzerine bir inceleme
A study on the factors of forming the pricing conducts of accommodation enterprises and the relative importance of local and global prices on price determination
- Tez No: 389824
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KEMAL GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konaklama Piyasası, Fiyatlandırma Davranışları, Piyasa Yapısı, Accommodation Market, Pricing Conduct, Market Structure
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmanın amacı, konaklama işletmelerinin fiyatlandırma davranışlarını belirlemede öne çıkan faktörlerin neler olduğunun incelenmesi ve bu inceleme aracılığıyla konaklama piyasasının karakteristik yapısı hakkında bilgi edinmektir. Bu konu bağlamında, konaklama işletmeleri yöneticilerinin fiyat saptarken yöresel konaklama fiyatlarına mı, yoksa dünyadaki konaklama fiyatlarına mı daha çok dikkat ettikleri konusunun araştırılması özel bir önem arz etmektedir. Bu nedenle, çalışmada özel olarak bu konu da araştırılmıştır. Çalışmada öncelikle, genel olarak“fiyatlandırma teorisi”ve ekonomi biliminde yer alan genel piyasa modelleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ana konusu araştırılırken bu genel bilgilerden de yararlanılmıştır. Konaklama piyasasında yöresel fiyatlar ile dünya fiyatlarının fiyatlandırma davranışlarındaki nispi önemleri araştırılırken anket tekniğinden yararlanılmış ve sonuçlar“t testi”yardımıyla analiz edilmiştir. Çalışma, -sebeplerini de belirterek- konaklama işletmelerinin rakiplere göre (rekabete göre) fiyatlandırma yapan işletmeler olduklarına işaret etmektedir. Dünyada benzerleri fazla olan yörelerdeki konaklama işletmeleri açısından dünya fiyatlarının yöresel fiyatlardan daha önemli olduğu ve bu işletmelerin, nadir yörelerde bulunan konaklama işletmelerine kıyasla daha rekabetçi bir piyasada çalıştıkları saptanmıştır. Nâdir yörelerde bulunanlar açısından ise yöresel fiyatların öneminin daha fazla olduğu saptanmıştır. Bunların yanı sıra, böyle bir kıyaslama olmaksızın da, nadir olmayan yöreler açısından piyasa ortamının başlı başına rekabetçi olarak görülmesi gerektiğine işaret edilmektedir. Ve bunun bir sonucu olduğu belirtilen diğer bir saptama ise, konaklama piyasasının genel olarak da rekabetçi bir karakterde olduğudur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to examine what prominent factors are in determining the pricing conducts of the accommodation enterprises and also to get information about the characteristic pattern of the accommodation market by means of this examining. In this concept, examining whether the managers of the accommodation enterprises pay attention to the local accommodation prices or the global ones while determining the prices is of particular importance. Therefore, this subject has also been particularly investigated in this study. In the study, primarily“pricing theory”in general terms and the general market models existing within the science of economy have been mentioned. This general knowledge has been utilized while searching for the main subject of the study. The method of questionnaire has been used and the results have been tested with the help of“t-test”while searching the relative importance of local and global prices in pricing conducts in the accommodation market. The study indicates –stating the reasons- that the accommodation establishments are enterprises pricing in comparison with their rivals (according to the rivalry). It has been found out that global prices are more important than local ones for the accommodation enterprises located in areas that have several counterparts around the world and these enterprises work in a more competitive market compared with the ones in the exceptional areas. It has been detected that local prices are more important for the establishments in the exceptional areas. In addition to these, it is addressed that market atmosphere should be considered independently competitive in terms of unexceptional areas without such a comparison. Another result indicated to be a consequence of this is that accommodation market has a competitive character in general.