1229 numaralı Edremit Şer'iye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of Edremit Şer'iye Register (According to the Register Numbered 1229)
- Tez No: 389862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDÜLMECİT MUTAF
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iye, Edremit, Sosyoekonomik ve Kültürel Durum, Şer'iye, Edremit, Socio-economic and Cultural Status
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 382
Özet
Şer'iye sicilleri kaydedildiği dönemdeki halkın sosyal, idari, hukuki, iktisadi ve kültürel yapısı hakkında bilgi verir. Bu çalışmada H. 25 Rebiyülevvel 1123 (M.13 Mayıs 1711) 10 Şaban 1124 ( M. 12 Eylül 1712) yıllarını içeren 1229 numaralı Edremid şer'iye sicili incelenmiştir. Çalışmış olduğumuz Edremid şer'iye sicilinde bulunan 331 adet belge basit transkripsiyon ile günümüz alfabesine çevrilerek belli bir tasnife tabi tutulmuş, belge çeşitleri belirlenmiş ve konularına ayrılmıştır. Defterden Edremit'e bağlı köy ve mahalle isimleri ile bazı yer isimlerini tespit etmek mümkün olmuştur. Defter i'lâm, hüccet, tereke, temessük, mektup türü belgelerden oluşmaktadır. Rusya ile çıkması muhtemel bir savaşın asker, malzeme tedariki ve vergi toplanması ile alakalı belgeler dikkat çekmektedir. İncelediğimiz bu şer'iye sicili, 18. yy.ın başları gibi bir zamanda, Edremit'in sosyoekonomik ve kültürel durumunu yansıtması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Şer'iye registers give information about people's social, managerial, legal, economic and cultural structures in the period recorded. In this study, Edremit şer'iye register (numbered 1229) between H.25 Rebiyülevvel 1123 (M. 13 May 1711) and 10 Şaban 1124 (12 September 1712) was examined. 331 documents in the register are translated into today's alphabet with simple transcriptions and classified, varieties of documents are determined and documents are divided into subjects. From the register, some names of villages and neighborhood and some names of places are determined in Edremit. The register consists of variety documents such as written decree, evidence, estate, debt voucher, letter. In the register, some documents draw attention. These documents are related to procurement of soldiers and materials in a possible war between Russia and Ottoman Empire, and collecting tax. The şer'iye register that we examined is important an account of reflecting socio-economic and cultural situation of Edremit in the beginning of 18. Century.