Laparoskopik obezite cerrahisinde farklı seviyelerde PEEP ve recruitment uygulamasının solunum parametreleri üzerine etkisi
Effects of different PEEP levels and recruitment application on respiratory parameters in laparoscopic obesity surgery patients
- Tez No: 389871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAFİZE ÖKSÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: PEEP, recruıtment, atelektazi, kompliyans, laparoskopik obezite cerrahisiildi, PEEP, recruitment, atalectasis, compliance, laparoscopic obesity surgery
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada obez hastalarda laparoskopik cerrahide genel anestezi sırasında recruitment manevrası ve PEEP uygulamasının arteriyel kangazı, solunum mekanikleri ve hemodinamik parametreler üzerine etkileri araştırılmıştır. Laparoskopik obesite cerrahisi yapılacak hastalar randomize kontrollü ve prospektif olarak çalışmaya alındı.Hastalar 3 gruba ayrıldıktan sonra, her 3 grubada recruitment ve PEEP uygulanarak ve hastaların hemodinami, kan gazı ve solunum mekanikleri üzerine etkileri araştırıldı. Prospektif olarak yapılan bu çalışmada Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde laparoskopik olarak cerrahiye alınan 18-65 yaş arası VKI ≥30 arası olan 90 hasta randomize olarak 3 gruba ayrılmıştır. [Grup 1(Aralıklı RM+PEEP 5) n:30, Grup 2 (RM+PEEP 10) n:30, Grup 3 (RM+PEEP 5) n:30] Arteriyal kan gazı, hemodinamik ve solunum mekanikleri entübasyon öncesi ve sonrası, her recruitment sonrası, insüflasyon sonrası, extübasyon öncesi ve sonrası olarak kaydedildi. Her 3 gruptada recruıtment manevrası ile beraber PaO2 vekompliyansta artış görüldü. Atelektazinin düzelmesinin göstergesi olarak kullandığımız PaO2 ve kompliyansın artması bize manevranın faydası olduğunu gösterdi. Hemodinami bütün gruplarda sadece recruitment manevrası sırasında etkilendi, ama arteryal kan basıncı ve kalp tepe atımı hiçbir hastada %25den fazla düşmedi. Recruitment uygularken havayolu basınçlarında artış oldu ama plato basınç 40 cmH2 O'yu geçmedi. Hiçbir vakada barotravma bulgusuna rastlanmamıştır. Bu sonuçlarla, laparoskopik obezite cerrahisinde PEEP ve recruitment manevrasının güvenle uygulanabileceği, genel anestezi altındaki atelektaziye yatkın obez hastalarda bu uygulamalrın faydalı olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of recruitment maneuver and PEEP application during general anesthesia on the arterial blood gas, respiratory mechanics and hemodynamic parameters in obese laparoscopic surgery patients. Laparoscopic obesity surgery planned patients are accepted to this randomized controlled prospective study. Patients are divided to three groups then recruitment and PEEP performed to all groups and investigated the effects on blood gas, respiratory mechanics and hemodynamics of patients. In this prospective study, 90 patients who underwent laparoscopic surgery in Kahramanmaraş Sütçü Imam University Medicine Faculty Hospital, General Surgery Clinic are divided to three groups randomly. [Group 1 ( Intermittent RM+PEEP 5) n:30, Group 2 (RM+PEEP 10) n:30, Grup 3 (RM+PEEP 5) n:30]. Age of patients are between 18 and 65 years, BMI of patients is ≥30. Arterial blood gas, hemodynamics and respiratory mechanics are recorded both pre and post intubation, extubation, after recruitment and insufflation. In all three groups PaO2 and compliance are increased with recruitment maneuver. PaO2 and compliance are used as parameters of atalectasis. This increasement is accepted as benefit effect. Hemodynamic is effected in all groups only during recruitment however arterial blood pressure and bpm are not decreased more than 25% in any group. Airway pressure increased during recruitment but plateau pressure didn't exceed 40cmH2O. There wasn't any Barotrauma finding in any case. With this results, we suggest that PEEP and recruitment maneuver can be used safely in laparoscopic obesity surgery and obese patients with higher atalectasis risk can benefit from these applications