Birinci basamak aile hekimleri arasında ürolojik sorunlara yaklaşımların ve eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi
Determination of primary care approach and training needs to the urologic problems between family physicians
  1. Tez No: 389872
  2. Yazar: MUSTAFA REMZİ BAHAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT ALTUNOLUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Üroloji, eğitim, pratisyen, birinci basamak, Urology, education, practitioner, primary care
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Ürolojik yakınması olan hastaların büyük bölümü ilk olarak 1. basamak sağlık kuruluşlarına başvurmaktadır. Bu çalışmada mezuniyet sonrası 1.basamak sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin ürolojik şikayeti olan hastalara yaklaşımlarının, mezuniyet öncesi tıp fakültesi eğitimi sırasında almış oldukları Üroloji eğitimi hakkındaki görüşlerinin saptanması; gelecekteki tıp ve mezuniyet sonrası eğitimler konusunda fikirlerinin alınması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 82 sorudan oluşan anket formu Kahramanmaraş il merkezi ve yakın ilçelerinde Aile Sağlığı Merkezlerinde ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde çalışan ve anketimize katılmayı kabul eden 170 hekim tarafından Ocak 2014 ile Aralık 2014 tarihleri arasında yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Katılımcıların 130‟ u erkek ve 40‟ ı kadındır. Bu çalışmada mezuniyet sonrası 1.basamak sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin karşılaştıkları ürolojik yakınması olan hastalarda, tanı ve tedavi yaklaşımlarının, mezuniyet öncesi almış oldukları Üroloji eğitimi hakkındaki görüşlerinini saptamaya yönelik sorular Likert skalasına uygun olarak 5 şık içinden (Kesinlikle Katılıyorum, Katılıyorum, Fikrim Yok, Katılmıyorum, Kesinlikle Katılmıyorum) cevaplanması istenmiştirAnket verilerinin analizinde istatistik paket programlarından SPSS 16,0 (Statistical Package of Social Science) kullanılmıştır. Bulgular Sonuç: Aile hekimlerinin üroloji bölümü ve hastalıkları ile ilgili bilgilendirilmesi gerekmekte olup, hekimlere verilecek eğitimlerle hastalarına bu konuda danışmanlık yapabilecek bilgi düzeyine gelmeleri sağlanabilir. Aile hekimleri için ürolojik hastalıklar hakkında genel bilgiler veya önemli noktaları içeren sunumlar hazırlanıp internet ortamında veya eğitim toplantılarında paylaşılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Patients with urologic complaints apply to primary health organisation firstly. In this study we aimed to find the answers of these questions: How do practitioners approach to patients with urologic complaints in primary health organisations? What do they think about the given urology education before graduation? What is their opinion about medicine education and postgraduate education? Materials and Method: The Survey based on 82 questions and is sent to Family Health Centers and Community Health Centers which are in the Kahramanmaras City Centrum. Between January 2014 and December 2014, 170 practitioner accepted to join the survey. Survey is filled in face to face session. 130 of participants are male and 40 of partipicant are female. In this study post graduate practitioners are asked their opinions about given urology education after facing with patients with urologic complaints. The questions have five options according to the Likert scala. SPSS 16,0 software is used for data analysis. Results: Family doctors need to be informed and given education about urologic and diseases for better consultation services. Presentations about general information and important points can be prepared to share with them on the internet or in the educational meetings