Lösemi hastalarında kaspaz 3 ve kaspaz 9 gen polimorfizmleri ve enzim düzeylerinin araştırılması
Investigation for polymorphisms of caspase 3 and caspase 9 gene and enzym levels in leukemia patients
  1. Tez No: 389895
  2. Yazar: MELEK MUNİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ETEM AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Polimorfizm, Kaspaz 3, Kaspaz 9, Lösemi, Polymorphism, Caspase 3, Caspase 9, Leukemia
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Tıp Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Löseminin anlaşılabilmesi ve erken tanı ile tedavinin gerçekleştirilebilmesi için löseminin gelişmesi sırasında meydana gelen moleküler değişiklikler araştırılmalıdır. Apoptoz, kontrollü hücre ölümüdür ve hematopoetik hücrelerde görev alan önemli mekanizmalardan biridir. Çalışmamızda apoptozu yürütme ve sonlandırma görevi olan kaspaz 3 G>T (GCG → TCG) rs4647601 polimorfizmi ile apoptozu başlatıcı kaspazlardan olan kaspaz 9 -1263A>G rs4645978 polimorfizminin yanı sıra kaspaz 3 ve kaspaz 9 enzim düzeylerinin lösemiye yakalanma riskine olası etkilerini belirlemeyi hedefledik. Çalışmamız Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji bilim dalı polikliniklerinde lösemi tanısı konmuş yaş ortalaması 56 olan 100 lösemi hastası ve yaş ortalaması 54.155 olan 100 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu olmak üzere toplam 200 bireyden oluşturuldu. Her iki gruba ait kan örneklerinden DNA izolasyonu yapıldı ve genotipler Real Time PCR yöntemiyle belirlendi. Ayrıca her iki gruptan alınan kan örneklerinden elde edilen serumda kaspaz 3 ve kaspaz 9 enzim düzeyleri ölçüldü. Kaspaz 3 G>T rs4647601 ve kaspaz 9 -1263A>G rs4645978 polimorfizmlerine ait allel ve genotip oranları ile lösemi arasında ilişki olmadığı belirlendi. Kaspaz 3 ve kaspaz 9 enzim düzeylerinin lösemiye yakalanma riskini arttırdığı saptandı. İleri yaşın ve erkek cinsiyetin lösemiye yakalanma riskini arttırdığı saptandı. Çalışmamız Mersin ili örneklemindeki Türk toplumunda kaspaz 3 ve kaspaz 9'un ilgili polimorfizmlerinin ve enzim düzeylerinin lösemi ile ilişkisini belirlemek amacıyla yapılan ilk çalışmadır. Bu çalışmanın ilgili polimorfizmlerle yapılacak diğer çalışmalara yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
For understanding of leukemia and treated with early diognosis , ıt should be investigated moleculer changes that occur during the development of leukemia. Apoptosis is a controlled cell death and ıt's one of the important mechanisms in hematopoietic cells. In our study, we investigated caspase 3 which execution and termination of apoptosis, G>T (GCG → TCG) rs4647601 polymorphism and caspase 9 which apoptosis initiator caspase, -1263A>G rs4645978 polymorphism. Besides that we aimed to determine caspase 3 and caspase 9 enzyme levels possible effects on the risk of developing leukemia. Our study's volume is including the mean age 56 of 100 individuals who have taken leukemia diagnosis have accepted as patients and 100 healthy individuals with the mean age of 54,155 as control group, for a total of about 200 people who were diagnosed with leukemia in policlinics of Mersin University Medical Faculty Hematology Department. From both of the groups' blood samples sequent of DNA isolation the genotypes detected by using Real-Time PCR for caspase 3 and caspase 9 polymorphisms. On the other hand we measured caspase 3 and caspase 9 enzyme levels in serum which obtained from blood samples. Caspase 3 G>T rs4647601 polymorphism's alleles and genotype rates was determined not associated with leukemia. Likewise, caspase 9 A>G rs4645978 polymorphism's alleles and genotype rates was determined not show correlation with leukemia. Caspase 3 and caspase 9 enzyme levels was found to increase the risk of developing leukemia. To the risk factors in terms of developing leukemia; the risk of advanced age and male sex statistically significant with leukemia. Our study is the first example of caspase 3 and caspase 9 gene's allele and genotype rates and enzyme levels in leukemia patients in Mersin province's sample of the Turkish population. This study is thought to be a guide for other studies about this caspase 3 and caspase 9 gene's polymorphisms ve enzyme levels.