İnsanlarda Rift Vadisi ateşi virusunun serolojik olarak araştırılması
Serological inimestigation of Rift Valley fevar virus in human
  1. Tez No: 389896
  2. Yazar: NURBANU KURNAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDA TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Rift Vadisi Ateşi Virusu, Epidemiyoloji, Seroloji, Mersin, Rift Valley Fever Virus, Epidemiology, Serology, Mersin
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
RVA Bunyaviridae ailesindeki phlebovirus cinsinin neden olduğu akut, ateşli ve bulaşıcı zoonotik bir hastalıktır. Enfeksiyon gebe sığır ve koyunlarda genellikle düşükle sonuçlanırken yeni doğan hayvanlarda mortaliteye neden olur. İnsanlardaki enfeksiyonu ise semptomatiktir. Ensefalit, hemorajik ateş ve retinopati gibi ciddi komplikasyonlar vakaların yaklaşık %10-20'sinde ortaya çıkar. RVA'nın Afrika kıtasında ve Arap yarımadasında epidemiler oluşturduğu ve kıtalar arası seyahatle Avrupa ülkelerine kadar taşındığı bildirilmektedir. Bu doğrultuda Asya ile Avrupa arasında bir köprü görevi üstlenen ülkemizde RVA virusunun epidemiyolojisi ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Çalışmada Mersin ilinin merkezinde ve kırsal alanlarında yaşayan ve hayvancılıkla uğraşan kişilerde RVA virusunun varlığının serolojik olarak araştırarak bölgemizde bu virusun yaygınlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Mersin şehir merkezi ile kırsal bölgede yaşayan ve hayvanlarla teması olan toplam 977 kişiden elde edilen kan örnekleri dahil edildi. RVA'ya özgül IgG sınıfı antikorun tespiti için anti-RVA virus IIFT (IgG) kiti kullanıldı. Çalışma üretici firmanın önerdiği prosedürler doğrultusunda gerçekleştirildi ve sonuçlar kit prosedürüne göre değerlendirildi. Çalışılan 977 kan örneğinin 48 (%4,9)'inde RVA'ya özgül IgG sınıfı antikorlar tespit edildi. Şehir merkezindeki 677 kan örneğinin 33 (%4,9)'ünde, kırsal bölgede ise 300 kan örneğinin 15 (%5)'inde IgG pozitif bulundu. Şehir merkezi ve kırsal bölgede yaşayan bireylerde RVA'ya özgül IgG pozitifliği açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmedi. IgG pozitif bulunan örneklerden 1 (%0,1)'i üç pozitif, 12 (%1,2)'si iki pozitif, 19 (%1,9)'u bir pozitif ve 15 (%1,5)'i zayıf pozitif olarak değerlendirildi. Yaptığımız bu çalışmada, Mersin şehir merkezi ile kırsal bölgede yaşayan ve hayvanlarla teması olan kişilerde virusun sirkülasyonu belirlenmiş olup, bölgeye ait ilk epidemiyolojik veriler elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
RVF is an acute, febrile, and infectious disease caused by phlebovirus genus in Bunyaviridae family. Infection in pregnant cattle and sheep often resulted in abortion causes of mortality in newborn animals. Infection in people is symptomatic. Encephalitis, hemorhagic fevere and severe complications such as retinopaty occurs approximately in 10% or 20% cases. RVF virus causes epidemics in Africa and the Arabistan peninsula and spread to European countries with inter-continental trips are reported. In this context our country does not have any information about RVF epidemiology. In this study people in the center of Mersin province and people living in rural areas and earn their lives with animal husbandry; the presence of RVF virus in our region serologically investigated and it is intended to have an idea. Blood samples obtained from 977 people who live in the city centre of Mersin and rural areas contact with animal were included this study. The detect of spesific IgG class antibody, anti RVF virus IIFT(IgG) kit was used. The study was achieved in accordence with test manufactuer's recommended procedures and results were evaluated according to the kit procedure. RVF specific IgG class antibodies were detected positive in 48 (4,9 %) of the studied 977 plasma samples. IgG was found positive within 33 (4,9%) of plasma samples in the city centre and 15 (5%) of plasma samples in rural areas. Individual living in the city centre and in rural areas, RVF spesific IgG was not detected significant statistically in terms of positivity. In positive IgG class samples, 1 (0,1%) three positive, 12 (1,2%) two positive, 19 (1,9%) one positive and 15 (1,5%) were considered as a poor positive. In this study centre of Mersin and people in rural areas contact with aniamals. The first epidemiological data related to region was obtained.