Bir konut alanında kültürel değişimin mekansal sürekliliği: Sille/Hacı Ali Ağa Sokağı
Spatial continuity of cultural change in a residential area: Sille/Haci Ali Aga Street
- Tez No: 389915
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ŞEBNEM ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Değişim, Mekan, Mekansal Süreklilik, Konut, Culture, Change, Place, Spatial Contınuity, Resident
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Çalışmada“yaşamımızı çoğunlukla sürdürdüğümüz konut mekanlarının biçimlenmesinde kültürün etkili olduğunu ve kültür değişimi sonucunda mekanın sürekliliği olduğu”varsayımından yola çıkılmıştır. Kültür; tarihi süreç içerisinde bir toplumun taşıyıp benimsediği maddi-manevi değerlerin bütünü olup çeşitli toplumsal kimliklerden meydana gelir. Bir yerleşim alanında kültürel kimliğin en karakteristik özelliklerini gösteren mimari; günlük yaşantının geçtiği konutlardır. Tarih boyunca kültürler değiştikçe konut mekanları; sosyal, toplumsal, ekonomik ve teknolojik gelişmelerle birlikte biçim ve işlevlerinde hem değişim yaşarlar hem de süreklilik gösterirler. Bu bağlamda çalışma 4 aşamadan meydana gelmektedir. Birinci bölümde kültür, kültürü etkileyen faktörler, kültürel değişim/ süreklilik ve kültür-konut ilişkisi açısından kültür kavramı ve kültürel değişim/sürekliliğin konut biçimlenmesinde etkisi incelenmiştir. İkinci bölümde, araştırma yöntemi ve çalışma alanı hakkında bilgiler verilerek, Sille Hacı Ali Ağa Sokağında yer alan yapıların“değişim ve süreklilik”kavramları üzerinden mekansal analizleri yapılmıştır. Üçüncü bölümde, yapılan analiz tabloları ile elde edilen bulguların değerlendirilmesi yer almaktadır. Son bölümünde ise yapılan literatür ve alan çalışmasının genel sonuçları yapılmakta ve önerilere değinilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was based on assumption that culture has been influential in shaping the residential places we inhabit usually and as a result of cultural changes the place ensure its continuity. Culture which is the whole of material and spiritual values adopted by a community in the historical process consists of various social identities. Architecture showing the most characteristic features of cultural identity in a residential area has the houses that take the daily life. Throughout history, as long as the cultures change, they undergone a change in form and function with residential spaces and ensure their continuity with community, social, economic and technological developments. In this context, studies consists of 4 stages. In the first section, the factors affecting the culture and cultural change/ sustainability, concept of culture in terms of relation of cultural-housing and the impact of cultural change / sustainability on residential remodeling were examined. In the second part, giving information about the study and research methods, spatial analysis through the concepts of“continuity and change”of the building located on the street Hacı Ali Ağa were carried out. In the third section it is located evaluation of findings with the analysis tables. In the last section, the overall results of the literature and field studies carried out and made reference to the proposal.