Nasrullah Kadı ve Kastamonu kent tarihindeki yeri
Nasrullah Cadi and his position in Kastamonu city history
  1. Tez No: 389970
  2. Yazar: OSMAN OĞUZHAN ARSLANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Nasrullah, Kent, Kastamonu Province, Nasrullah, City
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışma, 16. yüzyılın başlarından 20. yüzyılın başlarına kadar, Kastamonu'da, Nasrullah Kadı ve camii etrafındaki kentsel durumunu, gelişimini ve Nasrullah Kadı'nın imar faaliyetlerinin şehir tarihi açısından katkılarını gözlemlemek amacıyla yapılmıştır.Kentin fiziksel gelişim ve değişiminde Nasrullah Kadı'nın hayır ve îmar faaliyetlerinin büyük rolü olmuştur. Bunun yanında burada daha sonra yapılmış olan ilmi ve dini faaliyetler ve bunları ayakta tutan vakıfların kurulmuş olması Kastamonu'nun gelişimine büyük katkı sağlamıştır. Kentle bütünleşen Nasrullah Camii, etrafında 16. yüzyılın başlarından itibaren kurulmuş olan medrese, han, hamam ve dükkânlarla beş asır boyunca kentin merkezi olmuş ve Kastamonu'nun sembolü haline gelmiştir. Ayrıca beş asır boyunca Kastamonu'nun merkezi durumunda olan Nasrullah Kadı Camii'nin adı yapılan faaliyetler ve Mehmet Akif'in Nasrullah Kürsüsü'nden yapmış olduğu vaâzla tüm Türkiye'ye duyurulmuştur.Üç ana bölümden oluşan bu çalışma sırasında Hurûfat Defterleri'nden, Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeki çeşitli tasniflerden, Kastamonu Şer`iye Sicillerinden, Tahrir Defterleri'nden, özel arşivlerden ve dönemle ilgili yayınlanmış diğer kaynaklardan faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was done in order to analyze the urban case of Nasrullah Kadi Mosque in Kastamonu province and examine Nasrullah Kadi s public works in terms of city?s history from the beginning of the 16th century to the beginning of the 20th century.The charitable activities and public works of Nasrullah Kadi played an important role in physical development and change of the city. Besides, scientific and religious activies which were carried out here and the establishment of the waqfs supporting these acttivities made a significiant contribution to the development of Kastamonu province. Nasrullah Mosque integrating with the city during five centuries became the centre of the city with madrasas, khans, hammams, and shops that were founded from the beginning of the 16th century and became the symbol of Kastamonu province. The fame of Nasrullah Kadi Mosque spread all over Turkey through the activities undertaken on behalf of Nasrullah Kadi Mosque and Mehmet Akif?s preaching at the Nasrullah Chair.During this study including three major chapters, Hurûfat Defters, various classifications at Prime Ministry Ottoman Archives, Şer?iye Sicils of Kastamonu Province, Tahrir Defters, special archives and the other sources published regarding the period were made use.