Türkiye'de ve Türk turizminde yabancı sermaye yatırımları
Foreign investments in Turkey and Turkish tourism
  1. Tez No: 389971
  2. Yazar: TÜLİN BAYTIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: turizm, yabancı sermaye, turizm yatırımları, tourism, foreign capital, tourism investments
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Turizm yatırımları geri dönüşü uzun vadeli, sermaye hasıla oranı yüksek, siyasal ve sosyal olaylara duyarlı, dolayısıyla girişimciler için riskli yatırımlardır. Bu yatırımların gerçekleştirilmesinde karşılaşılan kaynak sorununu gidermede diğer sektörlerde olduğu gibi yabancı sermayeden faydalanmak bir çözüm yolu olabileceği bu tezin içinde araştırılmıştır. Dünya'daki yabancı sermaye hareketlerinin çok büyük bir kısmı gelişmiş ülkelerin kendi aralarında olmaktadır. Ortalama dünya çapında yabancı sermaye yatırımlarının 1/3'ü gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelere yapılırken, 2/3'ü ise gelişmiş ülkelerin kendi aralarında olmaktadır. Yabancı sermayenin Türkiye'ye girişi tarihsel bir süreç içinde ele alınarak turizm sektörü ile bağlantısı kurulmuştur. Yabancı sermaye yatırımları giriş ülkesi, giriş yılı, giriş yapılan bölge ve giriş şekli olarak yorumlanmıştır. Aynı zamanda yabancı sermaye yatırımlarının Türk turizmine etkileri olumlu ve olumsuz yönleri ile ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism investment return on a long-term, capital-output ratio is high, sensitive to political and social insidents, therefore they are risky investments for entrepreneurs. As these investments in other sectors to resolve the problems encountered in carrying out the resources to take advantage of foreign capital will be a solution has been investigated in this thesis. A very large part of the foreign capital flows between developed countries of the world is its own. The average of global foreign investments 1/3 to developing and the underdeveloped countries, 2/3 of the developed countries are among them. The entry of foreign capital in Turkey by taking historical process have been associated with the tourism sector. Foreign capital invesments interpreted by ; country entry, year of entry , the way of entry and entery district. Foreign capitals affirmative and negative aspects to Turkish tourism studied carefully as well.