Sabite Tur Gülerman'ın hayatı, sanatçı kişiliği ve yorumculuğu
Sabite Tur Gülerman's her life, her artistic figure and performism
- Tez No: 389969
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. PINAR SOMAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Sabite Tur Gülerman, Ses, Yorumculuk, Meşk
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Asya ve Avrupa kıtalarını, topraklarında barındıran ülkemiz; Doğu ve Batı kültürlerinin etkisini yaşamakta ve yaşatmaktadır. Türk el sanatları, mimari, resim, minyatür, müziğin ve daha birçok sanatın zenginliğini ve çeşitlerini hemen her bölgemizde Doğu-Batı ayırmadan izlemekte ve görmekteyiz.Bu izleyiş ve görsellik mûsikimizde, kimi zaman bir mevlevî ayininde, kimi zaman bir uzun havada ya da bir kilise ayininde veya opera ve operetlerde, kimi zaman da Klasik Türk Müziği'nin diğer formlarında kendini göstermektedir.Sabite Tur Gülerman, sanatını icra etmiş olduğu dönemlerde bu kültürlerin harmanlanmasından oluşan mirası günümüze kadar taşıyan ve bu misyonu üstlenen çok kıymetli bir ses sanatkârıdır. Onu dinleyen, hayranı olan ve hatta görüşleri alınan, aynı dönemi paylaşmış kişilerin de övgü ve iftiharla bahsettikleri gibi yaşadığı döneme imzasını atmış olduğu bilinmektedir.İncelemiş olduğumuz beş eser üzerinde, onun tüm icra özelliklerini ve batı müziği ses, nefes tekniklerini Türk Mûsikisine ustalıkla uyarlayıp, geleneğin gerektirdiklerinden ödün vermeden yorumladığı sonucuna varılmıştır.Mûsikimize gönül vermiş yeni neslin, akademik ve kültürel platformda aynı misyonu üstlenmeye aday kişilere ışık tutması maksadıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Situated both in Asia and Europe, our country experiences and is influenced by the eastern and western cultures. We see and observe the richness and variety of many forms of art such as Turkish handicraft, architecture, painting,miniature, music and many more, in almost every region regardless of their location. This observation and visuality in our music sometimes appears in a Mevlevi ceremony, sometimes in an unmetered folk song or in a church ritual or in an opera or operetta or in other forms of Turkish music. Sabite Tur Gülerman is a very precious vocal artist who conveyed the heritage which was formed by the blend of these cultures up to modern days in the times she persued her art. Just as she is praised by anybody who listened to her, her fans or her contempraries, she is known to dominate her era. On the pieces that we have analysed, it is deduced that she rendered the western vocal and wind techniques beautifully by adapting it to Turkish music without making concessions on what the tradition brings. It is prepared to enlighten people who are likely to undertake the same mission on academical and cultural platform by the new generation who have set their hearts on our music.Keywords :Sabite Tur Gülerman, Sound, Performism, Dovey