Kırşehir koşullarında sıra arası uygulamalarının bazı mürdümük hatlarının verim ve kalitesine etkisinin belirlenmesi
The determination of the effect of row spacing applications to yield and the quality of some grasspea lines in Kirsehir conditions
  1. Tez No: 390315
  2. Yazar: ALİ İHSAN KARAYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER OLCAYTO SABANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mürdümük, Lathyrus sativus, Sıra arası, Verim, Kalite, Grasspea, Lathyrus sativus, Row spacing, Yield, Quality
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, Kırşehir ekolojik koşullarında 2014 yılında Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında, bazı mürdümük hatlarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme, üç sıra arası mesafesinde üç tekerrürlü olarak tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme desenine göre yürütülmüştür. Sıra arası uygulamaları ana parselleri, hatlar ise alt parselleri oluşturmuştur. Araştırmada yeşil ot, kuru madde ve tohum verimleri sırasıyla; 419-700, 137-250 ve 38.8-93.4 kg/da olarak belirlenmiştir. Araştırmada en yüksek yeşil ot ve kuru madde verimleri 553 numaralı hattan, tohum verimleri var. biflorus'tan elde edilmiştir. En düşük yeşil ot ve kuru madde verimleri var. azureus hattından, en düşük tohum verimi ise var. leucatetragonus hattından elde edilmiştir. Farklı sıra arası mesafelerinde, 20, 40 ve 60 cm'de sırasıyla; yeşil ot verimleri 639, 559 ve 464 kg/da, kuru madde oranları 216, 192, 160 kg/da, tohum verimleri ise 67.7, 53.9 ve 56.1 kg/da olarak bulunmuştur. En dar sıra aralığında en yüksek verimlere ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine some yield and quality features of grasspea lines on the experimental field of Ahi Evran University Agriculture Faculty under the ecological conditions of Kırşehir in 2014. The trial was established in a split plot design with three replications. Row spacings were constituted as main plots and the lines as subplots. In this investigation, the herbage, dry matter and seed yields were determined as 419-700, 137-250 and 38.8-93.4 kg da-1, respectively. Maximum herbage and dry matter yields were obtained from the line of the number 553 and maximum seed yield from var. biflorus in the study. Var. azureus had the lowest herbage yield while var. leucatetragonus had the lowest seed yield. With the different row spacings, 20, 40 and 60 cm; herbage yields were 639, 559 and 464 kg da-1, dry matter yields 216, 192, 160 kg da-1 and seed yields 67.7, 53.9 and 56.1 kg da-1, respectively.