Etkin bina yapım ve kullanımı için bir model çalışması
A study model for effi̇cent constructi̇on bui̇ldi̇ng and usage
- Tez No: 390341
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL SEMİH ERYILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yeşil binalar, Yenilenebilir enerji, Doğal enerji kaynakları, Green house, Renewable energy, Natural energy resources
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Tükenen enerji kaynaklarının yakın bir zamanda tüm ülkelerde büyük sıkıntılar yaratacağı açıktır. Bu soruna çözüm olarak gösterilen yenilenebilir enerji kaynakları tarafından üretilen enerjinin yakın zamanda en çok rağbet gören enerji kaynakları olacağı görülmektedir. Elde edilecek olan bu yenilenebilir enerjinin kullanım alanları ve bu enerjilerin kullanıldığı sistemler geliştirilmeye gereksinim duymaktadır. Bu çalışmanın amacı, bu tür sistemlerin geliştirilmesi ve şimdilik az miktarda kullanılabilen doğal enerjinin en verimli kullanılacağı sistemlerin mimari projelerde tasarlanması olmuştur. Tasarım çalışmasında gösterilecek amaçlar şunlardır: • Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının özendirilmesi ve üretilen enerjinin en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak, • Aktarılan ısı, ışık ve enerjinin aktarımını, maliyet ve kazançlarını göstermek, • Ülkemizde yapılabilecek uygulamalarda, geri dönüş sürelerini ve ekonomik olarak uygulanabilir durumda olduğunu göstermek. Bu çalışma kapsamında, Kadıköy Osman ağa mahallesinde kendi enerji ihtiyacını karşılayan Ekolojik Yeşil Bina uygulamasını içeren bir projenin mimari ve ekonomik geri dönüşümleri incelenmiştir. Bu tez de izlenecek yöntemler sunulmuş, maliyet ve geri dönüm analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Non-renewable energy sources cause tremendous problems for all countries. The renewable energy sources that are presented as the solution of the problem will be clearly seen as a popular method. It is needed that the using area and the system of these renewable energy sources should be improved. The main purpose of this study is that to investigate this types of systems and the natural energy sources, to be used in architectural projects as effectively. The followings are the main purposes of this study: • The promotion of the energy usage that it can be produced from renewable energy sources and to provide the efficiently usage of this energy. • To show that the transmittion, cost and feedback of transmitted heat, light and energy are lower than traditional ways • To show that the feedback time feasilibity and applicability of ecodesign as economic in our country. The scope of this study includes that the amortization period and economical aspects of the project, which is a ecological house project at Osman Aga region, were investigated. The methods that will be proceeded in this study were presented, cost and feedback analysises were conducted.