Tavuk yumurtasında kinolon grubu antibiyotik kalıntılarının araştırılması
Investigation of quinolone antibiotic residues in chicken eggs
  1. Tez No: 390352
  2. Yazar: MEHMET ALİ AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAH SAYIM ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik, kalıntı, kinolon, LC-MS/MS, tavuk yumurtası, chicken egg, antibiotic, quinolones, residues, LC-MS/MS
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu tezin amacı kinolon grubu bazı antibiyotiklerin (marbofloksasin, siprofloksasin, danofloksasin, enrofloksasin, sarafloksasin, difloksasin, oksolinik asit, nalidiksik asit ve flumekuin) tavuk yumurtasında bulunmasına izin verilmeyen kalıntılarının araştırılmasıdır. Bu amaçla toplam 102 parti (20 parti markette satılan çiftlik yumurtası, 30 parti pazarda satılan çiftlik yumurtası, 32 parti köy yumurtası adıyla satılan yumurta ve 20 parti organik yumurta) tavuk yumurtası çalışılmıştır. Her bir partiden rastgele seçilen altışar adet yumurta karıştırılarak sıvı kromatografi sıralı kütle spektrofotometri (LC-MS/MS) yöntemiyle (Verdon, 2005) analiz edilmiştir. Analizler sonucunda çalışılan her yumurta grubunun bir partisinde enrofloksasin ve siprofloksasin kalıntısı tesbit edilmiştir. Başka bir deyişle, kinolon kalıntısı açısından analiz edilen 102 parti yumurta numunesinin dördü (%3,9) pozitif çıkmıştır. Mevzuat gereği yumurtacı tavuklarda kullanılmaması gereken bu antibiyotiklerin illegal olarak kullanıldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The objective of this thesis was to evaluate the presence of some quinolone antibiotics (marbofloxacin, ciprofloxacin, enrofloxacin, danofloxacin, sarafloxacin, difloxacin, oxolinic acid, nalidixic acid, flumequine) residues which are not allowed in chicken eggs. For this purpose, a total of 102 eggs batch, (20 batch farm eggs sold in markets, 30 batch farm eggs sold in bazaar, 32 batch peasant eggs and 20 batch organic eggs) were examined. Six eggs were chosen randomly from each of batchs, mixed and analyzed by liquid chromatography coupled with tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) method (Verdon, 2005), As a result of the analyses, enrofloxacin and ciprofloxacin residues were identified in one batch of each group. In other words, of the 102 eggs batch analyzed for residues of quinolone, four samples (3,9%) were positive. It is concluded that these antibiotics, which are not allowed to use in laying hens according to administrative legislation, have been used illegally.