Dairesel konduitlerle ozon enjeksiyonunda kütle transfer katsayısının belirlenmesi
Determi̇nati̇on mass transfer coeffi̇ci̇ent of ozone i̇njecti̇on by ci̇rcular condui̇ts
- Tez No: 390369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÜNSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ozon, ozon enjeksiyonu, konduit, kütle transfer katsayısı, Ozone, ozone injection, conduit, mass transfer coefficient
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada, farklı uzunlukta ve farklı daralma oranlarına sahip yüksek basınçlı dairesel kondüitler yardımıyla su içerisine ozon gazı enjekte edilmiş ve çözünen ozon gazının kütle transfer katsayısı bulunmuştur. 27,7 mm çapına sahip kondüitlerin daralma bölgelerinde açılan 10 mm çapındaki hava deliğinde daralma oranlarından meydana gelen yüksek hız etkisiyle azalan basıncın atmosfer basıncından az olması ekstra enerji harcamadan su içerisine ozon gazı enjeksiyonunu gerçekleştirmiştir. Kullanılan su musluk suyudur. Ozon gazı ozon jeneratörü kullanılarak elde edilmiştir.Her deney seti için su sıcaklık değerleri ve çözünmüş ozon gazı konsantrasyonu periyodik olarak ölçülmüştür. Belirlenen farklı debi değerlerinde 75 cm, 100 cm ve 125 cm uzunluklarında kondüitler kullanılmıştır. Konduitlerde mevcut alanının %20, %35 ve %50' sine karşılık gelecek daralmalar oluşturulmuştur. Farklı debi değerleri, konduit uzunlukları ve daralma oranları için yapılan ozon gazı kütle transfer katsayıları hesaplanarak birbirleriyle kıyaslanmıştır. Yapılan ölçümler ve hesaplamalar sonucunda, su içerisinde çözünen ozon gazı kütle transfer katsayıları incelendiğinde kondüit içerisinde meydana gelen daralma oranının azalması ve vakumlanan ozon gazının konduit içerisindeki temas süresinin artması çözünen ozon gazının transfer katsayısını arttırmaktadır. Bu çalışma sonucunda hidrolik yapı olan basınçlı konduitlerin ozonlama işleminde verimli bir şekilde kullanılabileceği anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, ozone gas has been injected to water and mass transfer coefficient of dissolved ozone gas has been found by the help of high-head circular conduits that have different length and contraction rations. The conduit has 27.7 mm diameter. An air hole with 10 mm diameter has been drilled to down stream of the gate. A low pressure has been occured down stream of the gate and ozone gas injection has been realized into water without extra effort. Tap water has been used in this study. Ozone gas has been generated by ozone generator. Water temperature and concentration of ozone gas has been measured periodically for each set of experiments. Conduit lengths are 75 cm, 100 cm and 125 cm. The percentage of the water cross-sectional flow area to the conduit cross-sectional area has been selected as 50%, 35%, and 20%. Mass transfer coefficients of ozone gas have been calculated for different flow rates, conduit lengths and contraction ratios and compared to with each other. In consequence contraction ratio and contact time of ozone gas with water increased the mass transfer coefficinet value. In result of this study, it has been understood that high head conduits, can be used efficiently in ozonation process.