Kars yöresindeki sığırlarda metisilin dirençli staphylococcus aureus (MRSA) nazal taşıyıcılığının kültürel ve moleküler yöntemlerle araştırılması
Investigation of nasal methicillin-resistant staphylococcus aureus (MRSA) carriage in cattle with cultural and molecular methods in Kars, Turkey
  1. Tez No: 864504
  2. Yazar: KADİR YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kromojenik Agar, MRSA, PCR, Sığır, WGS, Cattle, Chromogenic Agar, MRSA, PCR, WGS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Kars ilinde yetiştirilen sağlıklı görünümlü 400 adet sığırın nazal sürüntü örneklerinde metisilin dirençli Staphylococcus aureus'un (MRSA) tespiti ve yaygınlığının belirlenmesi hedeflendi. MRSA'nın ilk izolasyonunda CHROMagar MRSA kullanıldı. Biyokimyasal testler ve Prolex Staph Latex Kit ile Staphylococcus aureus'un identifikasyonu gerçekleştirildi. MRSA'nın fenotipik olarak tespiti, sefoksitin disk difüzyon yöntemiyle araştırıldı. nucA-PCR Staphylococcus aureus'un, mecA-PCR ve mecC-PCR ise metisilin direncinin doğrulanması amacıyla uygulandı. MRSA ve metisilin duyarlı Staphylococcus aureus (MSSA) izolatlarının antibakteriyel duyarlılıkları disk difüzyon ve gradient testle araştırıldı. 1 MRSA izolatının tüm genom dizilemesi (WGS) gerçekleştirilerek tiplendirmesi yapıldı. Küresel benzer genomlarla dendogram oluşturuldu. Fenotipik testlerle 12 adet (%3) Staphylococcus aureus saptandı, MRSA oldukları belirlendi. 12 adet Staphylococcus aureus nucA-PCR'de doğrulandı. 7 adet MRSA, mecA-PCR'de saptandı. İzolatlarda mecC genine rastlanmadı. Çalışmanın MRSA prevalansı %1,75 (7/400) olarak belirlendi. 5 adet Staphylococcus aureus, MSSA olarak tanımlandı. MRSA izolatlarının %100'ünün sefoksitine ve penisiline, %14,2'sinin mupirosine, %28,5'inin gentamisine, %28,5'inin eritromisine, %28,5'inin ise trimetoprim sülfametoksazole dirençli olduğu saptandı. MSSA izolatlarının %100'ünün sefoksitine ve penisiline, %20'sinin klindamisine, %20'sinin gentamisine dirençli olduğu belirlendi. MRSA'ların %14,2'si, MSSA'ların ise %20'si çoklu ilaç direnci gösterdi. MRSA ve MSSA'ların seftarolin, siprofloksasin, vankomisin ve linezolide duyarlı oldukları saptandı. WGS sonucunda izolat, ST22, CC22, SCCmec IVa (2B), spa tip t223 biçiminde tiplendirildi. İzolatın, toplum kaynaklı MRSA (CA-MRSA) ilişkili, epidemik MRSA-15 (EMRSA-15) klonunun UK-EMRSA-15 [tst 1+] Orta Doğu varyantı olduğu belirlendi. Küresel genomlar ve WGS örneğimiz 2 klanlı monofiletik ağaç oluşturdu. Avustralya'da kronik rinosinüzitli insandan elde edilen izolat, MRSA izolatımızla %99,99 sekans eşleşmesiyle kardeş takson oluşturdu.
Özet (Çeviri)
It was aimed to determine the detection and prevalence of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in nasal swab samples of 400 healthy cattle raised in Kars province. CHROMagar MRSA was used for the initial isolation of MRSA. Identification of Staphylococcus aureus was performed using biochemical tests and Prolex Staph Latex Kit. Phenotypic detection of MRSA was investigated by cefoxitin disc diffusion method. nucA-PCR was used to confirm Staphylococcus aureus, mecAPCR and mecC-PCR were used to confirm methicillin resistance. Antibacterial susceptibility profiles of MRSA and methicillin-sensitive Staphylococcus aureus (MSSA) isolates were determined by disc diffusion and gradient test. 1 MRSA isolate was typed by whole genome sequencing (WGS). A dendogram was created with globally similar genomes. Phenotypic tests revealed 12 (3%) Staphylococcus aureus, which were identified as MRSA. 12 Staphylococcus aureus were confirmed by nucAPCR. 7 MRSA were detected by mecA-PCR. No mecC gene was found in the isolates. MRSA prevalence of the study was determined as 1.75% (7/400). 5 Staphylococcus aureus were identified as MSSA. It was determined that 100% of MRSA isolates were resistant to cefoxitin and penicillin, 14.2% to mupirocin, 28.5% to gentamicin, 28.5% to erythromycin and 28.5% to trimethoprim sulphamethexazole. It was determined that 100% of MSSA isolates were resistant to cefoxitin and penicillin, 20% to clindamycin and 20% to gentamicin. Multidrug resistance was found in 14.2% of MRSA and 20% of MSSA isolates. MRSA and MSSA isolates were susceptible to ceftaroline, ciprofloxacin, vancomycin and linezolid. As a result of WGS, the isolate was typed as ST22, CC22, SCCmec IVa (2B), spa type t-223. The isolate was identified as UKEMRSA-15 [tst 1+] Middle East variant of the community-acquired MRSA (CAMRSA)-associated, epidemic MRSA-15 (EMRSA-15) clone. Global genomes and our WGS sample formed a monophyletic tree with 2 clades. The isolate from a human with chronic rhinosinusitis in Australia formed a sister taxon with 99.99% sequence identity with our MRSA isolate.