Uv koruyucu ve bronzlaştırıcı etki eldesine yönelik mikrokapsül hazırlanması ve %100 pamuklu kumaşa aplikasyonu
The producti̇on of uv protected and suntan mi̇crocapsules and transferri̇ng to %100 cotton fabri̇c
  1. Tez No: 390397
  2. Yazar: GÜLDEN KOÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHARREM İMAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrokapsülasyon, UV koruyucu, Çay ekstresi, Beta karoten, Etil selüloz, Arap zamkı, Microencapsulation, UV protected, black tea exract, beta carotene, ethyl cellulose, arabic gum
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu çalışmada amaç güneşe hassasiyeti olan ya da uzun süre güneşe maruz kalan kişilerin kıyafet ile yeterli oranda güneşten korunmalarını ve aynı zamanda kıyafet ile birlikte, sağlıklı bronzlaşmak için ciltteki melanin pigmentini harekete geçirerek renk değişimini sağlamaktır. Bu tezde mikrokapsül üretim tekniği olarak koaservasyon yöntemi tercih edilmiştir. Dokuz farklı deney ile mikrokapsül eldesi çalışılmış, elde edilen mikrokapsüller siyah ve beyaz olmak üzere iki renkte pamuklu kumaşa aktarılmış ve sonuçlarına SEM cihazından bakılmıştır. Çalışmada çekirdek madde, UV koruyucu maddesi olarak çay ekstresi, bronzlaştırıcı olarak beta karoten ve havuç yağı, çeper maddesi olarak etil selüloz ve arap zamkı tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to protect people vulnerable to sunlight or exposed to it for a long time from the sun at an adequate rate with the help of clothes and apart from the clothes to enable the change of colour by triggering the melanin pigment in the skin in order to get a healthy tan. In this thesis, coacervation method was chosen as a microcapsule producing technique. Microcapsule substantial is studied via 5 different experiments, and the obtained microcapsules were transferred to black and white knitting fabrics and their results were examined with SEM device. In the study tea extract (core material) were preferred as a UV preserver and beta carotene(core material) as a bronzer, ethyl cellulose and gum arabic as a shell material.