Üst ve orta düzey yöneticilerde mobbing algısı
The perception of mobbing in the top and middle level managers
  1. Tez No: 390432
  2. Yazar: NİHAL EREN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. LEVENT ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Mobbing, Mobbing Algısı, Psikolojik Şiddet, Mobbing, Mobbing Perception, Psychological Violence
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
'Mob' İngilizce kanun dışı şiddet uygulayan çete anlamına gelmekte olup eylem hali“mobbing”ise; psikolojik şiddet, anlamına gelmektedir. Mobbing kavramı çok eski yıllara dayanan bir kavram olmakla birlikte, Mobbing kavramına günümüzde sıkça rastlamaya başladık. Mobbing özellikle iş hayatındaki insanların maruz kaldıkları psikolojik ve fiziksele kadar dayanabilecek bir konu olmakla birlikte en temel özelliği sürekliliğinin olmasıdır. Her çalışan mobbing kavramını duyduğunda kendisine uygulandığını düşünebilir ya da kendisine mobbing uygulanan bir çalışanda çalışma hayatı boyunca bunu fark etmeyebilir. Bu ince çizgiyi ayırabilmek adına bu tezde mobbing kavramının ne olduğu, bir davranışın mobbing olması için olmazsa olmazları ve mobbing algısını hissettiren davranışların nasıl olduğu tartışılmıştır. Özellikle Leymann'ın mobing süreç tanımları, mobbing yapan kişilerin temel özellikleri ve yapmış oldukları mobbing üzerine sınıflandırmalarla Türkiye'deki ve diğer ülkelerdeki istatistiklere yer verilmiştir. Mobbingin hem çalışana hem de sosyal çevresine zarar verdiğinden, engellenebilmesi için çeşitli çalışmaların yapılması gerekmektedir. Araştırmaların yetersiz kalması sebebiyle konuyla ilgili bir çözüm üretmek oldukça zor görünmektedir. Öncelikle, mobbing kavramının sınırlarının belirlenmesi, çeşitli uygulamalı deneyler yapılarak Dünya üzerindeki çeşitliliği belirlenmeli, insanlar üzerindeki etkilerini ve gelişimlerini detaylı bir şekilde incelenmesi ve araştırılması gerekmektedir. Yeterli bilgi birikimi sağlandıktan sonra da konuyla ilgili bilgilendirme, yayın, duyuru gibi çeşitli alanlarda dağıtımı yapılması ve halkın bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
'Mob' is a word means applying illegal gang violence and also 'mobbing' is an action state means psychological violence in English. Although mobbing is a very old topic, in our life we begin to come across to mobbing very often. Mobbing is a topic that people, especially in business life that expose psychological and physical effects, but the main characteristic is that of continuity. When every employee hears the mobbing may think that applies them. Or an employee, who applied mobbing, may never understand in their work lives. Here in this article in order to reserve this fine line of mobbing, this is what being a sine qua non for mobbing behavior and how that behavior makes you feel mobbing perception is discussed. Especially this is given that Leymann the mobbing process definitions, personal characteristics of mobbing, mobbing classification and statistics about Turkey and the other countries. Mobbing effects employees and also their social life that's why we must be made of various studies. Mobbing has negative effects to produce a solution on the issue seems quite difficult due to insufficient research. First, determine the boundaries of the concept of mobbing, making a series of practical experiments should determine the diversity in the world, and their impact on human development should be examined in detail and evaluated. After providing sufficient knowledge to inform the relevant publications, to be distributed in a variety of areas, such as announcements and public awareness is required.