Farklı sınıflarda beton üretimi ve bağ yapılarını etkileyen faktörler
Different grades of concrete production factors affecting the structure and vine yards
- Tez No: 390455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VELİ UZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Beton üretimi, Agrega granülometrisi, Betonda çimento miktarı, Çimento agrega bağıntısı, Su/çimento oranı, Beton basınç dayanımı, Beton kimyasal ve mineral katkıları, Concrete production, Aggregate gradation, Quantity of cement in concrete, Cement aggregate relation, Water/cement ratio, Concrete compressive strength, Concrete chemical and mineral admixtures
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnşaat sektörünün temel yapı malzemelerinden olan beton minimum 3 farklı malzemeden üretilen kompozit bir malzemedir. Betonda çimento hidratasyon ürünleri ile agrega arasındaki bağ yapıları ve yeni ürün basınç altında değişik özellikler sergilemektedir. Bu tezde, deneysel çalışmalar öncesinde agregaların, çimento ve cürufun hangi nitelikte olduğunun analizi yapıldı. Çalışmalarda ise uygun standartlarına göre C30, C30 brüt, C35, C35 brüt, C40, C40brüt sınıflarının üretimini yapabilmek amacıyla 5-12 mm ve 8-22 mm boyutunda 2 farklı kırma taş, taş tozu, doğal kum, su, çimento ve çeşitli katkılar kullanılarak normal beton ve brüt beton üretilmiştir. 15x15x15 küplere alınan beton numuneleri bir gün sonra 27 gün 20 ±2 Cº'de kirece doygun suda kürlendiler. Beton numunelerinin agrega granülometrisine, çimento miktarına, çimento agrega bağıntısına, su/çimento oranına, beton içerisindeki kimyasal ve mineral katkı oranlarına, nem ve sıcaklık faktörlerine bakılarak bağ yapılarının basınç dayanımına olan duyarlılıkları incelenerek deneysel çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The construction sector, which is one of the basic building materials of concrete minimum of 3is a composite material made from different materials. Resulting in the production of concrete and aggregate bond between the cement hydration structures and new products exhibit different properties under pressure. In this thesis, before experimental studies of aggregates, cement and slag which is attributable analysis was performed. Studies the appropriate standards C30, C30 gross, C35, C35 gross, C40,C40 gross classes production in order to make 5-12 mm and 8-22 mm in size in 2 different crushed stone, stone powder, naturals and, water, cement and various additives using normal concrete and normal concrete form close-packed concrete is produced. 15x15x15 cube of concrete samples taken 27 days after a day in the lime-saturated water at 20 ±2º C did they cure. Concrete samples aggregate gradation, the amount of cement, the cement aggregate or relation, water/cement ratio in the concrete, the chemical and mineral additives rate, humidity and temperature factors by looking at the link structure of the compressive strength sensitivity by examining the experimental work has been completed.