4-Aminobenzensülfonamit esaslı yeni sülfonamit bileşiklerinin sentezi ve karbonik anhidraz aktivitelerinin incelenmesi
Synthesis of novel Sulfonamide Compounds based on 4-aminobenzenesulfonamide and investigation of carbonic anhydrase activity
  1. Tez No: 390457
  2. Yazar: ERHAN BAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHARREM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sülfonamit, sülfonil klorür, glokom, karbonik anhidraz, Sulfonamide, Sulfonyl Chloride, Glaucoma, Carbonic Anhydrase
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada glokom hastalığı tedavisinde kullanılmaya aday yeni karbonik anhidraz inhibitörlerinin sentezi gerçekleştirildi. Bu amaç doğrultusunda öncelikle 4-aminobenzen sülfonamit (1) ve 4-nitrobenzoil klorür (2) bileşiğinden 4-nitro-N-(4-sülfomoilfenil)benzamit (3) bileşiği elde edildi. Daha sonra bu bileşik Na2S.H2O ile indirgenerek 4-amino-N-(4- sülfomoilfenil)benzamit (4) bileşiği elde edildi. Son basamakta 4-amino-N-(4-sülfomoilfenil)benzamit (4) bileşiği ile ile çeşitli sülfonil klorür bileşiklerinin (5a-i) reaksiyonlarından karbonik anhidraz inhibitörü olan yeni sülfonamit bileşikleri (6a-i), %71 90 arasında değişen yüksek verimlerle sentezlendi. Sentezlenen bileşiklerin yapıları FTIR, 1H NMR, 13C-NMR (APT) ve kütle spektroskopisi (LC/MS ve HRMS) teknikleri kullanılarak aydınlatıldı. Yeni bileşiklerin (6a-i), Sepharose®4B-L-tyrosine-p-aminobenzene ile saflaştırılan insan karbonik anhidraz izoenzimleri hCA I ve hCA II üzerindeki inhibitör etkilerini belirlemek için hidrataz ve esteraz aktiviteleri ölçüldü ve Ki değerleri hesaplandı. Sentezlenen yeni sülfonamit bileşiklerinin glokom ilacı olan asetazolamit (AAZ) den çok daha güçlü inhibitor özelliklerine sahip oldukları tespit edildi.
Özet (Çeviri)
In the current study new carbonic anhydrase inhibitors which candidates for glaucoma treatment was synthesized. For this purpose, firstly, 4-nitro-N-(4-sulfomoylphenyl)benzamide (3) was obtained from the reaction of 4-aminobenzene sulfonamide (1) and 4-nitrobenzoyl chloride (2). Later, compound 3 was reduced with Na2S.H2O, and 4-amino-N-(4-sulfamoylphenyl)benzamide (4) was obtained. Finally new sulfonamide derivatives, as carbonic anhydrase inhibitors, (6a-i) were synthesized with high yield (71%-90%) from the reactions of compound 4 and sulfonyl chloride derivatives (5a-i). The structures of these compounds were confirmed by using spectral analysis (FT-IR, 1H NMR, 13C-NMR (APT), LC/MS and HRMS). For investigate the inhibition effects of 6a-i on human carbonic anhydrase isoenzymes, hCA I and II were purified from human erythrocytes with Sepharose®4B-L-tyrosine-p-aminobenzene sulfonamide affinity chromatography and the inhibition effects of these compounds on the hydratase and esterase activities of the isozymes have been studied as in vitro, and, IC50 and Ki values were determined. The results were shown that newly synthesized compounds have quite powerful inhibitory properties.