Zilan Vadisinde (Erçiş/Van) yetişen makrofunguslar üzerinde taksonomik bir araştırma
A taxonomical research on the macrofungi grown in Zi̇lan Valley (Erçi̇ş/Van) province
  1. Tez No: 390591
  2. Yazar: MEHMET ZEKİ KOÇAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Taksonomi, Makrofungal çeşitlilik, Yeni kayıt, Zilan vadisi Türkiye, Taxonomy Macrofungal diversity, new records, Zilan valley, Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu çalışma, Van ili Erçiş ilçesi sınırları içerisinde yer alan Zilan Vadisinde doğal olarak yetişen ve 2013–2014 yılları arasında toplanan makrofungus örnekleri üzerinde yapılmıştır. Arazi çalışmaları sırasında toplanan mantar örneklerinin yetişme ortamlarında renkli resimleri çekilmiş, mantarların morfolojik ve ekolojik özellikleri ile yöre halkının makrofunguslar hakkındaki bilgiler kaydedilmiştir. Arazi ve laboratuar çalışmaları sonucunda teşhisleri yapılan örneklerin Pezizomycetes ve Agaricomycetes sınıflarına ait 5 ordo ve 24 familya içerisinde dağılım gösteren toplam 98 makrofungus taksonu olduğu tespit edilmiştir. Bunların 38'i yenen, 48 'i yenmeyen, 9'u zehirli ve 3 tanesinin ise yenilebilirlik durumu bilinmemektedir. Ayrıca 4 makrofungus türü ilk defa bu çalışma ile saptanarak ülkemiz makrofungus çeşitliliğine ilave edilmiştir. Bunlar; Psathyrella longipes (Peck) A.H. Sm., Tricholoma stiparophyllum (N. Lund) P. Karst., Psathyrella pseudovernalis (A.H. Sm.) ve Gliophorus irrigatus (Pers.) A.M. Ainsw. & P.M. Kirk 'tir. Teşhisleri yapılan makrofungus taksonlarının sistematikleri, bazidiokarp, askokarp ve spor fotoğrafları, diğer özellikleri, yayılışları ve yeni kayıt olan taksonların deskripsiyonları da verilmiştir. Tespit edilen makrofunguslar Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Fakültesi, Biyoloji Bölümü Mikoloji Araştırma laboratuarında (VANF) saklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study was carried out on macrofungi grown in Zilan (Erçiş/Van) valley. Macrofungi specimens were collected between the years of 2013 and 2014 during field studies. The colorful photographs of all specimens were taken in natural habitat with digital camera. The ecological and morphological features of specimens and information on macrofungi known by local people were recorded. According to field and laboratory investigations, the total of 98 taxa belonging to 24 families and 5 ordos stated in Pezizomycetes and Agaricomycetes classis were identified. 38 of them are edible, 48 of them are inedible, 9 of them are poisonous and edibility features of 3 taxa are unknown. Moreover, in the present study, the following 4 taxa were identified as new records for Turkish Mycobiota: Psathyrella longipes (Peck) A.H. Sm., Tricholoma stiparophyllum (N. Lund) P. Karst., Psathyrella pseudovernalis (A.H. Sm.) and Gliophorus irrigatus (Pers.) A.M. Ainsw. & P.M. Kirk. The systematic, basidiocarp, ascocarp, spore photographs, distributions, the descriptions of new records and the other features of identified macrofungi were given. The identified specimens have been stored and maintained in Mycology Laboratory, Biology Department, Faculty of Science and Art, University of Yüzüncü Yıl.