Batman ili Kozluk ilçesi koşullarında ikinci ürün silajlık mısır (Zea mays l.) üretiminde uygun çeşitlerin belirlenmesi
Determination of appropriate species in silage corn production as the second product after wheat in batman province kozluk district conditions
  1. Tez No: 390601
  2. Yazar: ABDULBAKİ AŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. ŞEYDA ZORER ÇELEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşit, İkinci Ürün, Mısır, Zea mays, Silaj, Species, Second Product, Corn, Zea mays, Silage
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Bu çalışma, 2011 yılında Batman ili, Kozluk ilçesi, Çaygeçit köyünde buğday hasadından sonra ikinci ürün olarak 5 mısır çeşidinin (OSSK 644, OSSK 602, OSSK 515, Pioneer33 M15 ve Pioneer34 N24) silajlık veriminin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlı olarak planlanan çalışmada mısırda bitki boyu, yeşil ot verimi, kuru ot verimi, sap, yaprak, koçan oranları, ham protein oranı ve ham protein verimi değerleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda yeşil ot verimi (6440 kg/da), kuru ot verimi (1895.8 kg/da), ham protein oranı (%6.4), protein verimi (121.3 kg/da), bitki boyu (320.3 cm), yaprak oranı (% 21.8), sap oranı (%43.7), koçan oranı (%28.1) bakımından OSSK 644 çeşidinden diğerlerine göre önemli ve yüksek değerler elde edilmiştir. En düşük yeşil ot verimi (6010.8 kg/da), kuru ot verimi (1667.4 kg/da), ham protein oranı (%5.2), ve protein verimi (86.7 kg/da), bitki boyu (266.9 cm), yaprak oranı (% 32.7), sap oranı (%31.2), koçan oranı (%36.1) PİONEER34 N24 çeşidinde belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted in order to determine the silage efficiency of 5 corn species (OSSK 644, OSSK 602, OSSK 515, Pioneer33 M15 ve Pioneer34 N24) as the second product after wheat crop in 2011 at Çaygeçit village of Kozluk district, Batman province. In the experiment planned as a completely randomized block design with three replicates, the plant height, green and dry matter yields, leaf, stem and ear ratio; crude protein content andcrude protein yield were investigated. At the end of the study, significant and higher values were obtained from OSSK 644 species in terms of the plant height(320,3 cm), green(6440 kg/da) and dry matter(1895,8 kg/da) yields, leaf(% 21,8), stem (%43,7), and ear (%28,1)ratio; crude protein content (%6.4)andcrude protein yield(121,3 kg/da) compared to other species. The least values of the plant height(266,9 cm), green (6010,8 kg/da)and dry matter yields(1667,4 kg/da), leaf(% 32,7), stem (%31,2)and ear(%36,1) ratio; crude protein content(%5.2) andcrude protein yield (86,7 kg/da) were appeared in the PIONEER 34 N24 species.